Performans Studija jednog zagrljaja
Performans Studija jednog zagrljaja Foto:Privatna arhiva/Igor Maksimilijan Zenzerović

U sklopu 90. Jesenje izložbe ULUS-a sa temom 'Izvanredno stanje', u nedelju u 14:01 počinje neobičan performans 'Studija jednog zagrljaja' koji će trajati 23 sata i 59 minuta. Performer je Igor Zenzerović iz Pule, a u ovom poduhvatu će mu pomoći Nataša Milojević koju će na početku performansa prvi put videti.

Ovo je četvrto izvođenje performansa a izveden je u Zagrebu (02.07.), Rijeci (16.07.) i Amsterdamu (19.11.). Performans je nastao u sklopu festivala izvođačkih umetnosti Perforacije i Noć Performansa koji organizuje udruženje DOMINO iz Zagreba. U Amsterdamu je performans bio glavni događaj umetničkog festivala BLINK24. Reč je o performansu koji je uokviren kao studija a poenta studije je da je ponovljiva i da proizvede rezultate unutar nekog vremenskog perioda, piše u saopštenju autora.

Performans Studija jednog zagrljaja
Performans Studija jednog zagrljaja Foto:Privatna arhiva/Igor Maksimilijan Zenzerović

Do kraja 2022. godine on planira da  izvede  isti performans u što više država. Takođe, planira da  ponovi izvođenje u nekim gradovima sa ‘izmenjenim varijablama’ kao npr. Zagrebu i Beogradu, gde bi izveo performans sa muškim performerom.

„Kako je ovo performans dugog trajanja (durational performans) izvodiće se 23 sata i 59 minuta na istom mestu (za sada ulica Kneza Mihaila) unutar kojeg  se performerka Nataša Milojević i ja grlimo. Nataša i ja se nikad nismo videli i naš prvi susret će biti u zagrljaju – to je i slučaj u večini izvođenja ovog performansa“, kaže Igor u najavi ovog neobičnog događaja.

Intervencijom očuđavanja performansom dugog trajanja, dva se performera u zagrljaju sukobljavaju sa suvremenim tehnologijama udaljavanja i ubrzavanja. To su službene strategije koje postavljaju udaljenost i vreme kontakta: podređene imperativom hiper-produkcije hiper-slike u hiper-vremenu. To je par koji se ljubi pri ponovnom susretu, to su bliski prijatelji koji se dugo nisu videli – to su ljudi koji premošćuju distancu, kaže se u opisu performansa.

Luna park: O nesporaumu sa svetom i lekcijama Brege

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar