Nenad Pavlović Foto:Filip Krainčaninć/Nova.rs

Bilo je to veoma teško i zahtevno snimanje, ali samim tim je još veća radost jer je materijal veoma dobar, rekao nam je reditelj Nenad Pavlović nakon što je pala poslednja klapa njegovog novog ostvarenja „Izlet“.

Prošle nedelje završeno je snimanje filma „Izlet“ reditelja Nenada Pavlovića, prema adaptaciji istoimenog romana čuvenog slikara Miće Popovića, a po scenariju njegovog sina Jovana Popovića. Ovo je crno-bela priča koja govori o traganju mladog umetnika za smislom, slobodom, umetničkim izrazom, ali i pronalaženjem svog mesta u svetu koji ga okružuje. Glavni junak Toma odmeće se iz grada, plovi niz reku do najdalje tačke, gde se na pustom ostrvu osamljuje i stvara dela od prirodnih materijala. Putujući šlepom, upoznaje galeriju živopisnih likova, od posade do putnika.

Festivalska i bioskopska publika će, kako je planirano, film “Izlet“ moći da pogleda naredne godine.

film „Izlet“ Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U glumačkoj podeli su: Stefan Vukić, Jovo Maksić, Nenad Heraković, Radoslav Rale Milenković, Denis Murić, Radoje Čupić, Milena Pavlović, Milena Radulović, Milica Trifunović, Marija Opsenica, Elizabeta Đorevska, Antonio Scarpa, kao i bardovi Predrag Miki Manojlović i Dragan Bjelogrlić.

Nenadu Pavloviću, sinu čuvenog Živojina Pavlovića, ovo je posle “Traga divljači” drugi dugometražni igrani film.

– Veoma sam zadovoljan, bilo je to jedno veoma teško i zahtevno snimanje, ali samim tim je još veća radost, jer je materijal veoma dobar. Glumci su bili izuzetni i uspeli smo da preguramo snimanje na Dunavu, na barži, na rečnom ostrvu… Sve je to bio veliki izazov. Vreme nas je poslužilo, imali smo samo dva dana sa kratkotrajnom kišom – priča Nenad, vidno raspoložen, u razgovoru za Nova.rs, koji smo vodili tokom snimanja jedne od poslednjih scena u staroj kući u Zemunu.

film „Izlet“ Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovakva vrsta art filma ne snima se baš često u Srbiji. Kako je tekao put od ideje do realizacije?

– Ovo je potpuno samostalna produkcija kuće “Digimedia”, koja nije učestvovala na konkursu Filmskog centra Srbije, već je naš čovek Predrag Popović, koji živi u Londonu, rešio da uloži sredstva u nekoliko domaćih filmova. Njegov prijatelj Nebojša Pajkić, moj i profesor scenariste Jovana Popovića, predložio mu je nekoliko scenarija. U ovom konkretnom slučaju preporučio mu je knjigu “Izlet” Miće Popovića i Jovana kao scenaristu. To je tako počelo. A onda se na Jovanov predlog, Pajkić složio da bih ja bio dobar izbor za reditelja, zato što likovi i ambijent dosta podsećaju na filmove mog oca.

Dosta glumaca iz filma “Trag divljači” glumi i u ovom ostvarenju – Dragan Bjelogrlić, Miki Manojlović, Milena Radulović, Jovo Maksić, tvoja sestra Milena Pavlović… Počeo si da se vezuješ za glumce?

– Jesam. Hteo sam da pozovem još neke glumce iz prvog filma, ali nismo uspeli da se uklopimo sa terminima. Ali tu su i novi, kao što je Stefan Vukić u glavnoj ulozi, koji se fantastično pokazao, i kojem je ovo prva glavna uloga na velikom platnu.

Ideja filma je, između ostalog, bila da se kroz filmski izraz oda počast velikim epohama naše kulture – zenitizmu u književnosti, Mediali u slikarstvu i crnom talasu u kinematografiji, kao i Mići Popoviću i Živojinu Pavloviću.

– Ideja je bila da se oseti duh svega toga. Želeli smo da kadrovi izgledaju kao slikarska dela i slikarske kompozicije. Hteo sam da film bude u crno-beloj tehnici, jer ih mnogo volim i uopšte tu estetiku. Čak sam i “Trag divljači” razmišljao da uradim na taj način, ali su me, srećom, ubedili da to ne radim. Uzori za “Izlet” su mi bili film Miće Popovića “Čovek iz hrastove šume”, ostvarenja mog oca “Kad budem mrtav i beo” i “Buđenje pacova”. Tu je i Džim Džarmuš sa filmovima “Pod rukom zakona” i “Odavno mrtav”.

Foto: Todor Bokan

Da li ti figura tvog oca, koji je bio jedan od naših najvećih reditelja i umetnika, stoji kao senka neprestano nad glavom? Da li imaš problem da moraš da opravdaš očekivanja pred sobom i javnošću?

– Imao sam taj problem još od fakulteta, godinama je to trajalo. Zato i nisam ranije snimio svoj prvi film, do pre tri godine. Ali u jednom trenutku sam prestao da razmišljam o tome i sada me to više uopšte ne opterećuje. Šta god ko očekivao… Ja ne mogu da napravim film kao što je pravio moj otac, kao što niko ne može. Svako ima neki svoj pečat i interesovanja.

Da li si zadovoljan reakcijama na film “Trag divljači”?

– Jesam, veoma. Film nije imao veliku bioskopsku publiku iz raznoraznih razloga, ali je po festivalima sjajno prolazio, i ovde i u inostranstvu. I sada, kada je u martu prikazivana serija, reakcije su bile odlične.

Bonus video: Sećanje na scenaristu, reditelja, profesora Srđana Koljevića: Prisetimo ga se kroz njegove kultne filmove

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare