Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka federalna vlada odobrila je paket mera u vrednosti od 50 milijardi evra pomoći kulturnim institucijama i umetnicima pogođenim epidemijom koronavirusa.

Mere su, kako je navedeno na sajtu Federalne vlade Nemačke, namenjene samostalnim umetnicima i malim kompanijama kao trenutna finansijska pomoć u vidu grantova sa ciljem da se osigura njihovo ekonomsko postojanje i da se premosti akutni nedostatak likvidnosti.

Sredstva se mogu koristiti za plaćanje tekućih troškova poslovanja kao što su zajmovi za poslovne prostore, rate zakupa i slično.

Samostalni umetnici bez stalnog angažmana i male firme sa do pet zaposlenih dobiće jednokratnu pomoć od 9.000 evra za tri meseca.

Preduzeća koja imaju do 10 zaposlenih primiće 15.000 evra tokom tri meseca, a isplata će ići preko saveznih država ili opština.

Mere hitne pomoći su usvojile Federalna vlada Nemačke i nemački Bundestag (Parlament), a cilj je, kako se ističe, da se u ovom periodu krize uzrokovane pandemijom virusa korona, sačuva infrastruktura sektora kulture i kulturni život Nemačke.

„Ono što se jednom izgubi, ne može se ponovo brzo izgraditi. Zbog toga će očuvanje institucija kulture i osiguranje opstanka onih koji stvaraju kulturu i umetnost biti među prioritetima politike u nastupajućim nedeljama i mesecima“, navedeno je na sajtu Federalne vlade Nemačke.

Pomoć vlade dolazi brzo nakon najave ministarke kulture Monike Gruters da će pomoći sektoru koji je zbog zatvaranja svih ustanova kulture i obustave svih programa usled epidemije dosta pogođen aktuelnom krizom.

„Kulturni sektor ima veliki procenat samostalnih umetnika koji se sada suočavaju sa egzistencijalnim problemima“, izjavila je Gruters, dodavši da je vlada svesna značaja kreativnih industrija i kulture i da ih neće ostaviti na cedilu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram