Siniša Kovačević gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova S

Potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Siniša Kovačević uputio je odgovor Ministarstvu kulture, odnosno saopštenje ove institucije, koje je usledilo nakon što je Kovačević dao izjavu za dnevni list "Danas", a koji je premijerka Ana Brnabić iskoristila za napad na Tviteru. Odgovor prenosimo u celosti.

„Poštovano moje Ministarstvo kulture

Pripala mi je ničim zaslužena čast da mi se kolektivno obratite, onda i odgovor mora biti takav. Nadam se da vam ne smeta što vas smatram svojim.

Ergo, zagovarajući kulturu dijaloga, u prvoj rečenici moje stavove i mišljenja proglašavate tendencioznim, površnim, zlonamerno ostrašćenim, neutemeljeno kritizerskim, bezobzirno omalovažavajućim…

PROČITAJTE JOŠ

Fali još da sam klasni i narodni neprijatelj, da ne verujem u svetu i ne verujem u svetu i neporecivu ideju partije i da pesme o voljenom vođi ne pevam ni sa ubeđenjem ni dovoljno glasno i hop, eto me u na suncu okružen kamenjarom. Srećna nova četrdesetosma, drugovi i drugarice iz Ministartsva kulture i fiskulture.

Da li vi to meni, sa tom količinom neporecive elokvencije uskraćujete pravo na vlastiti stav i misao? Zato što sam se, o tempora o mores, usudio da pomislim da novac koji ste dobili u budžetu za ovu godinu nije dovoljan. Ja govorim kako ste dobili malo i nedovoljno, vi horski i unisono kličete kako ste dobili više nego što vam treba. Zato moji stavovi predstavljaju „korizovno podrivanje i srpske kulture i njegog sveprisutnog i opšte primećenog boljitka“. Pa ne prosipam ja, dame i gospodo, amonijak i fosfornu kiselinu.

Sad idu neporecivi argumenti sa vaše strane. Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, pozorište u Vranju. Pa to niko nije negirao nijednog trenutka. Jeste, izvukli ste iz indukovane kome ove tri značajne institucije i vratili ih građanima Srbije. Hvala. Za jedanaest godina. Svejedno, hvala.

Onda opet ide šta je projektovano, šta se projektuje, šta se radi i šta će se graditi… Lepo. Možda da neko preko vikenda isprojektuje i zgradu opere pa da u ponedeljak prodamo karte za prvu premijeru, kao onomad za metro.

Napokon dolazimo do spiska onoga što je urađeno. Desetine obnovljenih kulturnih institucija širom Srbije, uključujući Zavičajni muzej u Rumi, adaptacija dela doma u Koviljači, digitalni projektor u Doljevcu.

Tragično ili komično. Odlučite sami. Kao i toržestvena otvaranja pešačkih prelaza i kružnih tokova.

Drago moje Ministarstvo

Šest ili sedam promila su promili, iz koje god vizure da ih posmatrate. Sa pozicije 14 milijardi dinara ili 140, svejedno, sve dok to predstavlja hiljadite delove nečeg, to nije budžet, uvreljivo je i nedovoljno.

Ne znam kolika su i kolika će biti, kako vi kažete, nepovučena sredstva, kad ćete ih povući, od koga, kome ćete povući, opet je to neki magloviti i neizvesni futur… Baš kao i argument da su za ovu i narednu godinu Čačak i Užice proglašeni srpskim kulturnim prestonicama. Pa Čačak je to tek dvadesetak dana. Valjda je red, uz najbolje želje, da sačekamo kraj godine i govorimo o rezultatima tog stolovanja.

Naravno da vas neću nazvati neznalicama, birokratama, partijskim čaušima i stranačkim poslušnicima, ubeđen da među vama ima vrhunskih stručnjaka i ljudi sa dobrim namerama, bez obzira što sam nakon 40 godina bavljenja kulturom u vidu zanata, tvoreći je i živeći od nje, prema meri sopstvenog obrazovanja i talenta, nazvan neutemeljenim kritizerom, bezobzirnim omalovažavateljem, korozivnim podrivačem. Jeste li ove epitete našli u komšiluku, u arhivu Borbe i Komunista ili ste ih sami smišljali?

Završiću ovaj odgovor sa najboljim željama, tebi moje drago, skomno i daronosno Ministarstvo. Nadam se da vam ne smeta što vas i pored ovog naglasja smatram i zovem svojim. A to što vam od tih silnih paruština pretekne, podelite poštenu Epsu, Srbijagasu, Ministarstvu vojnom i bolesnoj deci. Budite pravični u toj raspodeli. Neka ide na ravne časti.

Za kraj, ostaviću vam skromni spisak onoga što sam kao svoje kamenčiće ugradio u kuću srpske kulture. Dakle, uradio i završio.

Dvadeset drama, šest romana, deset filmova, tri tv serije…

Neću reći ni reč o tome šta planiram. Neumesno je i ne zavisi samo od mene.

Ovo će ostati iza mene. Naravno, to se ne može meriti sa vašim doprinosom ali neka ipak ostane mali pisani trag. Kao dečije raspeće u snegu.

U meni, koliko god vi to pogrešno tumačili, nemate neprijatelja, drago moje Ministarstvo.

P. S. Nema većeg neprijatelja slobode od zadovoljnog i srećnog roba.“

BONUS VIDEO Utisak Nedelje: Siniša Kovačević, Slobodan Georgiev i Sanja Pavlović 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare