Dragan Bjelogrlić kao Hadži Trifun u filmu "Nečista krv". Foto: This and That produkcija

Film "Nečista krv-greh predaka" u režiji Milutina Petrovića biće prvo ostvarenje na srpskom jeziku koji će se naći na najvećoj filmskoj platformi Netflix, izjavila je za Nova.rs glumica Anđela Jovanović.

Pišu: Sanja Petrov i Mona Cukić

Glumica, koja u filmu rađenom po scenariju Vojislava Nanovića, tumači ulogu Tašane potvrdila je za naš sajt da će ostvarenje stići na platformu 17. januara.

Prethodno je glumica ovu vest podelila sa svojim pratiocima na Instagram profilu:

– Uskoro „Nečista krv“ na Netflixu! Velika mi je čast što će naš voljeni film biti prvi film na srpskom jeziku koji će biti na najvećoj filmskoj platformi. Preponosna sam na ceo tim koji je vredno radio na ovako važnom projektu za našu kinematografiju. Velika stvar, bravo ljudi! – navela je Jovanovićeva.

I autorska ekipa filma iz produkcijske kuće „This and That“ potvrdila je da će se „Nečista krv“, bazirana na delima Bore Stankovića,
Ova porodična saga prati život bogatog predvodnika hrišćanske manjine u Vranju 19. veka, Hadži Trifuna (Dragan Bjelogrlić), koji pokušava da održi svoje bogatstvo i moć radeći stvari sa užasnim posledicama po porodicu i dve njene naredne generacije. Iako je u središtu „Nečiste krvi“, romana Borisava Stankovića, tragična sudbina lepe Sofke, film Milutina Petrovića se bavi događajima koji su se desili pre njenog rođenja, a Hadži Trifun je u filmu, za razliku od književnog dela, njen deda.
Glavne uloge igraju Anđela Jovanović (Tašana), Katarina Radivojević (Cona), Dejan Bućin (Vladika Miron), Feđa Štukan (Kolj), Marko Grabež (Efendi Mita), Nedim Nezirović (Jovča), Nela Mihailović (Kata), Milica Gojković (Anđa), Vaja Dujović (Stana), Aleksandar Ristoski (Saroš), Teodora Dragićević (Stojna), Tim Sejfi (Džafer-beg), Nikola Vujović (Ismail-beg), Bojan Zirović (Gazda Mladen), Goran Jevtić (Paraputa) i dr.

Svetska premijera filma bila je 22. jula 2021. godine na Festivalu evropskog filma Palić, gde je proglašen najboljim po izboru publike, beogradska 24. avgusta, a ekipa se u sklopu turneje po Srbiji poklonila i publici u Vranju, rodnom mestu Bore Stankovića, na premijeri 28. avgusta u sali Pozorišta koje nosi njegovo ime.

Film je iste godine osvojio i prvu nagradu na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, čitav glumački ansambl dobio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Dunav Film Festu, a Feđa Štukan specijalnu nagradu za izuzetno glumačko ostvarenje za ulogu Kolja na 56. Filmskim susretima u Nišu.

Likovi ne govore na vranjskom dijalektu, a u filmu se čuju tri strana jezika: turski, albanski i nemački. Junaci ne govore jezikom koji se tada pričao u Vranju, već je u pitanju stilizacija govora, što je slučaj sa scenografijom i kostimima. Scenografiju je radio Milenko Jeremić, muziku Aleksandar Ranđelović, kostime Marina Medenica.

Bonus video: Bjelogrlić, premijera filma „Nečista krv“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare