Najava predstave "Nadpop Kojović" Foto: "Grad teatar"

Predstava "Nadpop Kojović" u režiji Vide Ognjenović biće premijerno izvedena na sceni Gradskog pozorišta Podgorica 19. februara u 20 časova, dok je reprizno igranje zakazano za 20. februar u sali KIC "Budo Tomović", saopštili su koproducenti komada iz JU "Grada teatara" i Gradskog pozorišta iz Podgorice.

Rediteljka Vida Ognjenović po narudžbini „Grada teatra“ napisala je tekst koristeći motive književnog opusa i života znamenitog Budvanina Antuna Kojovića.

Antun Kojović je, po sudu Vide Ognjenović, na briljantan način u dnevnicima objašnjavao svoje doba, savremenike, ali i susedno okruženje i Evropu.

Najava predstave „Nadpop Kojović“ Foto: „Grad teatar“

– Fascinanta je njegova obaveštenost i volja da bude u toku zbivanja u doba velikih promena krajem 18. veka. Za divljenje su njegovi stavovi i promišljanja čija zrelost uveliko nadilazi njegovo doba. Čovek koji se po svemu izdvajao iz sredine, a toliko joj je bio privržen. Iz priče o svestranoj ličnosti budvanskog plemića Antuna Kojovića, učimo da čovek našeg doba kao izumitelj sve više postaje rob svojih izuma, a sve manje humanista. Industrija razonode je u punom zamahu, raspojasana i besprizorna, a pozorište, film, književnost, slikarstvo, umetnost uopšte, jedino pribežište pred napadima banalnosti, agresije i poluistina svake vrste – reči su Vide Ognjenović.

U predstavi igraju Nebojša Dugalić, Pavle Popović, Mišo Obradović, Pavle Ilić, Davor Dragojević, Danilo Čelebić, Vukan Pejović, Ognjen Sekulić, Branka Femić Šćekić, Smiljana Martinović, Lara Dragović, Una Lučić, Itana Dragojević i Anđela Radović.

Pored Ognjenovićeve, koja potpisuje tekst i režiju, autorski tim čine i Vladislava Kanington scenografkinja, Marija Pupučevska kostimografkinja, Damjan Jovičin kompozitor i Sonja Vukićević koreografkinja.

Najava predstave „Nadpop Kojović“ Foto: „Grad teatar“

Predstava „Nadpop Kojović“ imaće premijeru i na svečanom otvaranju 37. festivala „Grad teatar“ 5. jula.

Bonus video: Vida Ognjenović o Žarku Lauševiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar