Goran Milašinović Foto: Laguna

Roman „Muk“, novo književno delo Gorana Milašinovića u izdanju Lagune, u kojem autor istražuje posledice ekološke katastrofe kada je došlo do pokolja ptica u Bačkoj 2002. godine, izazvao je veliko interesovanje čitalaca.

Kako je i ova njegova knjiga izuzetno filmična, kao i prethodan roman „Slučaj Vinča“ po kojem je upravo snimljen film „Lančana reakcija“, upitali smo pisca da li već postoji interesovanje da se i „Muk“ ekranizuje?

– Ne, roman je izašao iz štampe pre samo dve nedelje. Videćemo. I „Vinča“ je došla do Dragana Bjelogrlića slučajno. Roman mu je preporučio za čitanje naš zajednički prijatelj Vlada Helmih, a Bjela i ja se u to vreme nismo ni poznavali. Znate, knjige kad se napišu ne idu odmah u ruke čitalaca, nego prvo odu u nebo. Potom sledi epifanija, nebo se otvara i knjige počnu da padaju po ljudima, pa kog pogode. Ako je to glava nekog reditelja ili producenta, eto filma. Ako padnu u prazno, ne pogodivši ničiju glavu, to im bude sudbina. Nekad se nebo ne otvori odmah nego tek za pedeset ili sto godina. Zanimljivo je da to ne razumeju ni mnogi pisci te se odnose prema svojim knjigama kao prema nesposobnoj deci, guraju ih i protežiraju na svakom mestu i kod svakoga, da bi ih pozicionirali tamo gde im nije mesto. Što je pogrešno iz mnogo razloga, a i kratkog je daha – objasnio je za Nova.rs Goran Milašinović put knjige od pisca do reditelja.

Intervju sa autorom romana „Muk“ možete pročitati ovde.

Bonus video: Dragan Bjelogrlić o ulozi Leke u filmu „Lančana reakcija“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar