Foto:Awais / Pacific coast news / Profimedia

Vest da će bivši frontmen benda Sex Pistols, Džon Lidon, poznatiji kao Džoni Roten, sa svojim bendom PiL takmičiti da bude predstavnik Irske na predstojećoj Evroviziji, naišla je na različite reakcije u svetskim medijama, od podrške do "pank je zvanično mrtav". Međutim, Roten je odlučio da objasni svoju odluku, rekavši da to takmičenje vidi kao veliku priliku da svojim nastupom ukaže i podigne svest o mučnoj borbi sa Alchajmerom, od čega boluje njegova supruga.

Džoni Roten će 3. februara izvesti pesmu „Hawaii“, koja je, kako je objasnio, ljubavno pismo njegovoj 44-godišnjoj supruzi Nori Foster.

– Želim da iskoristim priliku da istaknem koliko je strašno mučenje u borbi sa Alchajmerovom bolešću. O tome se ne govori, gura se pod tepih, ali nadam se da ćemo naglašavajući to, biti bliže izlečenju – rekao je Roten, prenosi „Gardijan“.

Istakao je da ga zanima samo da izvede pesmu, da proširi poruku, a ne samo takmičenje.

– Ne želim da me te svari zatrpaju. Pesma je posvećena svima koji prolaze kroz teške trenutke na svom životnom putovanju, sa osobom koju vole najviše na svetu. To je takođe i poruka nade da ljubav na kraju pobeđuje sve!

Foto:Rudi Keuntje / imago stock&people / Profimedia

Lidon se posvetio ovoj pesmi, koja će se pojaviti na vinilu, na predstojećem albumu „End Of World“ koji će izaći ove godine.

– Morao sam da budem veoma oprezan sa formulacijom, jer se zasniva na tome kakav je naš život u ovom trenutku – rekao je dodajući da sudeći po komentarima na mreži, stihovi poput „Zapamti me, sećaću te se“ dirnuli su neke slušaoce do suza.

Lidon je upoznao svoju ženu u prodavnici „Vivienne Westwood’s Sex“ 1975. godine, oženivši je četiri godine kasnije.

– Njena apsolutna nezavisnost mi je pristajala kao niko drugi. Izašla je pravo iz filma, samo potpuno individualna i nesvesna mode u tom trenutku. Naravno, rečeno joj je da mi ne prilazi. „On je užasan“, govorili su. Što je izazvalo njeno još veće interesovanje – seća se muzičar.

Foto:Michael Nigro / Zuma Press / Profimedia

Od njene dijagnoze 2018. godine, on je postao njen staratelj.

– Četrdeset osam godina zajedno. Ali čak i u bolesti mi i dalje saznajemo nove i sjajne stvari jedno o drugom. Sa Alchajmerom, ne može uvek da formuliše reči, ali prava osoba je još uvek tu. Najtužnija stvar koju možete učiniti je da odustanete – emotivno je kazao Roten.

Pesmu je puštao supruzi kod kuće, pokazujući joj reči na Ipadu.

– Idem kroz kuću, guram je u invalidskim kolicima i učim pesmu. To je jedini način.

Irska ima rekordnih sedam pobeda na Evroviziji, ali Lidon je priznao da je nervozan zbog mogućnosti da se takmiči za predstavljanje zemlje uživo na televiziji:

– Biću apsolutno prestravljen. Pojmanje toga koliko je ovo velika publika je zaprepašćujuće!

Rekao je da je sanjao svoje pokojne roditelje Irce, slušajući njihove glasove u svojoj glavi.

– Bili bi oduševljeni idejom da ja predstavljam Irsku. Ali, moj tata bi rekao: „Nemoj zabrljati“. Pre neki dan sam birao odelo koje ću da obučem i mogao sam da čujem njegov glas kako govori: „Zaboga, nemoj da nosiš to odelo“ – iskreno priča Roten i zaključuje:

– Biću večno zahvalan za još jednu godinu sa Norom. Tako nam je sada, ali bio bih ponosan da predstavljam Irsku i nadam se da će ovo biti shvaćeno ozbiljno!

Bonus video: Ploho, koncert u Beogradu