Foto:Grad teatar Budva

Dramski program 36. festivala “Grad teatar” nastavljen je na platou iza Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša” izvođenjem predstave Beogradskog dramskog pozorišta “Zaljubljeni Šekspir, u režiji Ane Tomović po motivima filmskog scenarija Marka Normana i Toma Stoparda, u adaptaciji Lija Hola.

Reč je o koprodukcija BDP-a i slovenačke kompanije „Prospot“ Jurija Franka, koji je obezbedio ekskluzivna prava za ovu predstavu čiju licencu drži „Dizni“.

Foto:Grad teatar Budva

Priča prati život čuvenog Vilijama Šekspira u vreme njegovog proboja na pozorišne scene krajem 16. veka. Rastrzan između potrebe da napiše komad koji će biti pun pogodak i vlastite želje da stvori umetnost dostojnu Kristofera Marloua. Njegov izazov je u tome da istovremeno teži popularnosti, komercijalnom uspjehu kod publike, a da pritom ne ugrozi mogućnost stvaranja „autentične“ umetnosti sposobne da pokaže, po rečima kraljice Elizabete: „Samu istinu i prirodu ljubavi“. Taj stepen autentičnosti, posle iznenadnog susreta, pronalazi u Violi de Leseps, lepotici koja ne haje što ju je otac bračnim ugovorom namenio lordu Veseksu, a koja voli poeziju i Šekspira. Njihova strastvena, kobna afera predstavlja osnovu za Romea i Juliju.

Luka Grbić je predvodio veliku ekipu glumaca, a nakon izvođenja u Budvi je kazao da su se on i rediteljka saglasili da ne treba da prave Šekspira koji nije blizak našim ljudima i mentalitetu.

– To na sceni su bila moja osećanja i u predstavi sam našao dosta sebe. Nisam mnogo referisao na čuveni film, bavim se dramskim predloškom. Film nije bio ni opterećenje ni velika pomoć u radu, pogledao sam ga, bio je možda neka vrsta putokaza, ali se nisam previše oslanjao na njega. Ja, na sreću, nisam osetio teret filma. Publika je delovala zadovoljno, smejali su se i reagovali, zadovoljan sam ovim izvođenjem- kazao je Grbić.

Foto: SNP V. Veličković/SNP

Glumac Aleksandar Radojičić je dodao da, iako predstava traje dugo, publika ju je pratila sve vreme.

– Mislim da im se svidela predstava, ustali su svi i aplaudirali. S obzirom na to da je Diznijeva licenca, morali smo da se baziramo na scenariju, ali smo imali potpunu slobodu da napravimo priču onako kako smo je mi videli. Ko je gledao film, prepoznaje sigurno taj tekst i događaje, ali nije isto kao to ostvarenje – istakao je on.

Stanislava Nikolić, koja tumači lik Viole, naglasila je da je bio veliki izazov igrati predstavu na otvorenom.

Foto:Grad teatar Budva

– Zahvalna sam publici što je ispratila naš komad, nije nam prvi put da igramo na otvorenom, ali večeras je zaista bilo predivno. Mi smo malo promenili žanr, ovo je više komedija prilagođena našem mentalitetu, ali u suštini jeste puna romantike. Ovo je veliki projekat i bilo je dosta zahtevno tokom rada, posebno zbog licence, jer nismo smeli ništa da menjamo. Rediteljka je morala da bude vrlo oprezna pri davanju indikacija, jer je morala da poštuje svaku didaskaliju i sve je apsolutno rađeno po Diznijevoj licenci – naglasila je Nikolić.

Foto: SNP V. Veličković/SNP

U predstavi igraju i Stojan Đorđević, Andrej Šepetkovski, Miloš Petrović Trojpec, Paulina Manov, Dragana Varagić, Marko Gvero, Aleksandar Alač, Marko Todorović, Ljubomir Bulajić, Amar Ćorović, Zoran Đorđević, Aleksandar Jovanović, Stefan Radonjić, Nikola Malbaša i Miloš Lazarov. Komad je prevela Marija Stojanović, a dramaturg je Periša Perišić. Scenografiju potpisuje Aleksandar Denić, kostimografkinja je Momirka Bailović, muzički saradnik Nevena Glušica. Za scenski pokret je bila zadužena Marija Milenković, za scenski govor Dijana Marojević, a za mačevanje i scenske borbe Vukašin Stošić.

Predstava je na repertoaru i večeras u 21h na sceni iza OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša“.

Bonus video: Naš sin – predstava u stanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar