Foto: Brian D Anderson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Spasite Kraljevsko pozorište, apel je poznatih britanskih glumaca Brajana Koksa i Alana Kaminga koji se odnosi na čuveni edinburški teatar, star više od jednog veka nad kojim se nadvila pretnja zatvaranja.

Kraljevsko pozorište u Edinburgu zatvoreno je nedavno zbog rekonstrukcije, s prvobitnim planom da ponovo otvori vrata za publiku sredinom 2024. godine.

I dok je finansijski plan rekonstrukcije isprva predviđao da će troškovi obnove iznositi oko 25 miliona funti, sada se ispostavilo da će biti bar 30 odsto veći, preneo je BBC.

Iako je projekat rekonstrukcije, nužan za modernizaciju pozorišta starog 116 godina, najpre bio planiran za 2020. pandemija je odložila sve. I krenulo se konačno s dugo čekanom obnovom, međutim odmah se pojavio problem.

Kompanija, u čijoj je nadležnosti Kraljevsko pozorište, „Capital Theatres“ saopštila je da tim novcem ne raspolažu i da ukoliko nedostatak sredstava ne obezbede do decembra čuveni teatar će zauvek spustiti zavesu.

Scenski ulaz u pozorište Foto: Shutterstock

Kako se ne bi ostvario crni scenario slavni britanski glumci uputili su svojevrstan vapaj da se pozorište očuva. Nagrađivani glumac, a ujedno i počasni pokrovitelj Kraljevskog pozorišta Brajan Koks podsetio je javnost da je ovaj teatar „vitalni deo“ nadaleko čuvenog Edinburškog festivala:

– Ne smemo dozvoliti da zbog porasta troškova rekonstrukcije, uslovljenih pre svega inflacijom, globanim konfliktima i svetskim trgovinskim sporazumima projekat obnove bude u opasnosti. Moramo sačuvati Kraljevsko pozorište za buduće generacije, ne smemo dozvoliti da zatvori vrata – apelovao je Koks.

Brajan Koks Foto: Theo Wargo / Getty images / Profimedia

I Koksov kolega Alan Kaming, koji je nedavno igrao naslovnu ulogu u komadu „Burn“ na čuvenom Edinburškom festivalu, ocenio je da je teatru neophodno novo ruho, dodajući da je ovo zdanje „integralan deo kulturnog nasleđa i blagostanja Edinburžana i Škotlanđana“:

– Svake zime okuplja nas na tradicionalnom Festivalu pantomime, a sve građane sveta dočekuje leti tokom Edinburškog festivala. Kada sam nedavno igrao u Kraljevskom pozorištu komad „Burn“ podsetio sam se koliko volim ovu staru lepoticu. Molim vas, hitno su neophodna sredstva da bi se očuvala magija pozorišta.

Alan Kaming u komadu Burn na Edinburškom festivalu Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Za projekat rekonstrukcije obezbeđena su sredstva škotske Vlade, Gradskog veća Edinburga i fonda Nacionalne lutrije, uz donacije pokrovitelja, donatora, kompanija… Međutim, kompanija „Capital Theatres“ trenutno se nalazi pred nesavladivom prepekom.

– U kontaku smo sa osnivačima teatra, stalnim pokroviteljima, drugim kompanijama. Međutim, icrpli smo sve opcije. Čak i da na kratko prekinemo rekonstrukciju to će na duže staze dovesti do još većih troškova i ceo projekat dovesti u rizik. I zato ako ne nađemo način da popunimo finansijsku “rupu” pre decembra ove godine Kraljevsko pozorište će zauvek zatvoriti vrata – izjavila je Fiuona Gibson, izvršna direktorka ove kompanije.

Foto: Jane Blarlow / PA Images / Profimedia

Kraljevsko pozorište izgrađeno je avgusta 1906. godine, kako bi se u Edinburgu napravila „protivteža“ tada veoma posećenom Licejskom teatru, koje je niklo 1883. Publika je prvi put stupila u odaje teatra, koji je kasnije postao i dom opere, Festivala pantomime i Edinburškog festivala, 8. decembra 1906. godine. Održana je tada premijera „Pepeljuge“ u kojoj je princa tumačila slavna britanska glumica i zvezda mjuzikala Vajolet Engelfild, a Pepeljugu još jedna glumačka zvezda Filis Der.

Bonus video: Sidnejska opera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar