Foto: Promo

Dobitnik "Beogradskog pobednika" Vladan Matijević sa novim romanom "Pakrac" (Laguna) nalazi se i u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

– Mada sam do sada pet puta bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu i toliko puta za druge nagrade, ne mogu reći da sam miran i sto posto spokojan – kaže za Nova.rs pisac Vladan Matijević, čija je knjiga „Pakrac“ u izdanju „Lagune“ u najužem izboru za roman godine.

U konkurenciji su i knjige Vladimira Pištala „Pesma o tri sveta“ („Agora“), Steva Grabovca „Poslije zabave“ („Imprimatur“), Srđana Srdića „Autosekcija“(„Partizanska knjiga“) i Ljubomira Koraćevića „U zemlji Franje Josifa“ (Književna opština Vršac).

Vladan Matijević je bio 50. laureat NIN-ove nagrade za knjigu „Pisac izdaleka“, a njegov roman „Pakrac“ osvojio je pre dva dana nagradu „Beogradski pobednik“.

– Svaka nova knjiga je nova priča. Jer nagrade, neka više, neka manje, obezbeđuju veću čitanost knjige, a u suštini, svakom piscu je to najvažnije – kaže Matijević.

„Kritički preispitujući moderno srpsko društvo, roman ‘Pakrac’ hrabro, provokativno i precizno otvara pitanja zla, odgovornosti i moći na kraju 20. i početkom 21. veka, suočavajući čitaoca sa različitim manifestacijama nasilja“. Ovim rečima je prof. dr Predrag Petrović, predsednik žirija nagrade „Beogradski pobednik“, obrazložio je odluku da ovogodišnji laureat bude književnik Vladan Matijević.

„U ‘Pakracu’ je Matijević hroničar patnje i paranoje: u dugoj ispovesti Pepiju, njegov junak izveštava ne samo o svakodnevnom nasilju, već i o univerzalnoj nesreći“, piše Vladislava Gordić Petković u svom prikazu nagrađenog Matijevićevog romana.

Bonus video: O čemu govore romani u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar