Foto:Robyn Beck / AFP / Profimedia/BLW Clips / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia/JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia/Tanjug/Photo by Scott Garfitt/Invision/AP

Holivudski glumci će ostati na poslu - za sada. Štrajk velikih glumačkih imena, najavljivan poslednjih desetak dana odložen je, bar do 12. jula.

I dok je još uvek u toku štrajk dramskih pisaca i scenarista, a onaj reditelja je završen, pitanje je da li će za desetak dana potpuno stati Holivud…

Više od mesec dana traju pregovori između Udruženja holivudskih glumaca i Saveza filmskih glumaca (SAG-AFTRA) sa Udruženjem filmskih i televizijskih producenata (AMPTP). Bilo je predviđeno da se postigne nekakav dil do sinoć, kako bi se sprečio potencijalni štrajk holivudskih glumaca. Međutim, s obzirom na „težinu pregovora“, odlučeno je da će razgovori, ipak, biti nastavljeni, čime je privremeno odložen štrajk.

Ugovor, kako javlja USA Today, sada ističe 12. jula u minut do ponoć.

„Stranke će nastaviti da pregovaraju“, navodi se u zajedničkom saopštenju pregovarača. Zanimljivo je da novi rok koincidira sa objavljivanjem nominacija za prestižne nagrade Emi.

Mnogo toga je na tasu u ovim „prekretničkim“ pregovorima, „prelomnom tačkom bez presedana u industriji“, kako ih je nazvala predsednica udruženja SAG-AFTRA Fren Drejšer.

A ako se neko pita zašto su se glumci, nakon scenarista koji već dva meseca štrajkuju i reditelja, pobunili evo nekoliko razloga. Ističu već neko vreme da su uspon striming servisa, pojava veštačke tehnologije i inteligencije i sve veći ekonomski problemi promenili način na koji se glumci plaćaju. I stoga zahtevaju veću osnovnu nadoknadu, koju je „pojela inflacija“, traže regulaciju striminga, kao i korišćenje veštačke inteligencije, veće beneficije…

Pre nego što su inicijalni pregovori počeli više od 1.000 članova glumačkog udruženja, među njima i Meril Strip i Dženifer Lorens, potpisalo je otvoreno pismo u kojem izražavaju spremnost na štrajk ukoliko novim ugovorom ne budu ispunjeni svi uslovi.

Jedna od ključnih briga koje su glumci istakli u pismu sindikalnim liderima jeste kako bi njihov rad mogao da se promeni zbog tehnologije veštačke inteligencije, što je pitanje koje je centralno i u štrajku holivudskih pisaca.

Foto:Robyn Beck / AFP / Profimedia

„Smatramo da je apsolutno od vitalnog značaja da ovi pregovori štite ne samo naše sličnosti, već i da osiguramo da dobijemo odgovarajuću nadoknadu kad se naš rad koristi za obuku veštačke inteligencije“, pisali su glumci sindikalnim liderima. Pored Stripove ili Lorensove i Bob Odenkirk ili Ben Stiler u pismu navode da su voljni da štrajkuju, pišu i o prirodnoj težnji da jednoga dana dobiju adekvatne penzije i izražavaju zabrinutost zbog toga što su „spremni za žrtvu za koje liderstvo nije“. Poručuju i da „ovo nije trenutak za bilo kakvo osrednje rešenje“.

Razgovori su, kako izveštavaju američki mediji, bili produktivni.

Holivud je, podsetimo, već delimično paralisan jer je Udruženje dramskih pisaca i scenarista Amerike stupilo u štrajk još 2. maja. Podržali su ih mnogi glumci, poput Džejn Fonde ili Lili Tomlin. Glumci dele mnoge iste brige i zahteve kao i pisci, dok su reditelji uspeli da izdejstvuju bolje uslove za svoj rad.

Poslednji put su članovi glumačkih udruženja štrajkovali leta 1988. godine. Pre toga bili su u štrajku 1960. Ukoliko se ponovi štrajk glumačkih zvezda, strahuje se da će potpuno biti paralisana svetska filmska i TV produkcija.

Bonus video: Štrajk u Nemačkoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare