Foto: Samuel Braslow / Shutterstock Editorial / Profimedia

Najveći holivudski studiji postigli su dogovor o privremenom ugovoru o radu sa sindikatom koji zastupa filmske i televizijske režisere, čime je sprečena obustava rada, dok scenaristi ostaju u štrajku, saopštilo je Udruženje američkih režisera (DGA) i Udruženje filmskih i televizijskih producenata (AMPTP).

DGA će od svojih 19.000 članova tražiti da odobre trogodišnji ugovor, o kojem je saglasnost postignuta posle tri nedelje pregovora. Glasanje o ratifikaciji novog ugovora zakazano je za utorak. Sporazum uključuje povećanje plata i dodatke, kao i zaštitne klauzule u vezi sa upotrebom veštačke inteligencije, piše „Gardijan“.

Sporazum predviđa da „generativna AI ne može zameniti dužnosti koje obavljaju članovi“. Do sporazuma je došlo nakon nekoliko nedelja tokom kojih su holivudski pisci štrajkovali. Prethodni pregovori između reditelja i studija održani su ranije ove godine bez postizanja sporazuma, ali je pregovaranje ponovo počelo pre tri nedelje kada su pisci počeli štrajk.

Savez američkih scenarista i pisaca (WGA) je u štrajku od 2. maja, zbog čega je ugašeno nekoliko TV i filmskih produkcija. Pisci i glumci takođe traže zaštitu u ugovorima o upotrebi veštačke inteligencije. Pisci su kritikovali odbijanje njihovih predloga vezanih za veštačku inteligenciju od strane studija, umesto da su im ponuđeni godišnji sastanci na kojima bi se raspravljalo o tom pitanju.

Foto: Samuel Braslow / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pre nego što su reditelji postigli sporazum, Udruženje pisaca Amerike kritikovalo je holivudske studije očekujući da će iskoristiti sporazum sa rediteljima kako bi primorali pisce da prihvate slične uslove kako bi prekinuli štrajk.

Preko 11.000 filmskih i televizijskih pisaca i scenarista je u štrajku od 1. maja, zbog, kako tvrde, sve manje kompenzacija i nadoknada usred porasta servisa za strimovanje. Štrajk je zaustavio produkciju nekoliko televizijskih i filmskih projekata, uključujući drugu sezonu „Severance“ i poslednju sezonu Netfliksovog hita „Stranger Things“…

Savez pisaca čestitao je Savezu režisera na postizanju okvirnog sporazuma o novom filmskom i TV ugovoru, ali poručuju da će se štrajk nastaviti nesmetano i da će njihove pozicije u pregovaranju „ostati iste“ kao na početku štrajka 2. maja.

Foto: Samuel Braslow / Shutterstock Editorial / Profimedia

– Kao i uvek, vidimo se na linijama proteste ove nedelje – navodi se u poruci pregovaračkog odbora WGA koja je poslata pod nazivom „Napred“, piše „Deadline“.

Sporazum DGA „postiže velike pomake u rešavanju međunarodnog rasta industrije zabave i ostvaruje značajne dobitke u pogledu ključnih ekonomskih i kreativnih prava, dok ponovo potvrđuje ulogu reditelja DGA i njihovih timova“, rekli su čelnici DGA.

Odredbe ugovora uključuju ono što nazivaju „revolucionarnim povećanjem plata i beneficija“, povećanje od 76% u globalnom strimingu, potvrda da generativna veštačka inteligencija ne može da zameni dužnosti koje obavljaju članovi i zabranu bojeve municije na setovima nakon nesrećne smrti snimateljke Haline Hačins i ranjavanja reditelja Džoela Souze u oktobru 2021. na snimanju filma „Rust“.

– Prošle nedelje smo poslali mejl o tome kako AMPTP strategija „zavadi pa vladaj“ ovog puta neće funkcionisati. AMPTP neće moći da pregovara o dogovoru za nas pisce ni sa kim osim sa nama – poručili su scenaristi.

Bonus  video: „Gladujemo, smrzavamo se, a vi se plašite krompir pirea“ Aktivisti „uneredili“ Moneovo remek-delo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar