Foto: Arheološki institut u Beogradu

Nedavno pronađen brod u blizini arheološkog lokaliteta Viminacijum definitivno je rimski, a predstojećim analizama drveta i materijala oko njega i na njemu arheolozi se nadaju da će odrediti period iz kog potiče.

Rukovidlac projekta Viminacijum dr Miomir Korać rekao je za portal Nova.rs da brod sele u Mamut park gde se održava stalna temperatura i vlažnost što je bitno da ne bi došlo do naglog sušenja i pucanja drveta.

– U Mamut parku je stalna vlažnost od 45 do 50 odsto tako da ćemo tamo odneti brod pa dolaze konzervatori da vide kako da ga zaštite, jer nam je ideja da ga posle izložimo, možda u nekom ambijentu koji ćemo sagraditi za njega po ugledu na slične u muzejima u Norveškoj i Nemačkoj – rekao je Korać.

Pronađena su još dva monoksila (drveni brodovi), ali za stručnjake još uvek je nepoznanica kako su se oni našli tu.

Brod pronađen na Viminacijumu, Foto: Arheološki institut u Beogradu

– Teofil Simokata, istoričar iz vremena cara Iraklija (610-640), govori da se 441. godine, kada je nastradao Viminacijum, stanovništvo povuklo na ostrvo. Da li je u vezi sa tim ili sa kugom u vreme Marka Aurelija sredinom 2. veka ili sa kugom u vreme Justijana u 6. veka ili su u pitanju napadi, sve su to nepoznanice koje treba da rešimo – primetio je Korać.

Direktror Arheološkog instituta u Beogradu otkriće brodova smatra velikim iznenađem pre svega zbog mesta na kome su pronađeni i načina na koji su hermetički zatvoreni slojem gline, koja ih je i sačuvala.

– Mulj nam je omogućio da danas imamo taj brod, zapravo flotu – ponosno ističe Korać.

Predstoji analiza drveta kako bi se odredio period kome pripada.

Uzeti su i svi mogući uzorci sa broda i oko njega u nameri da stručnjaci provere da li ima metrijala koji je karakterističan za određeni period, što bi im, kako kaže Korać, bilo dragoceno u detektivskom poslu koji im predstoji.