Niš, Narodno pozorište u Nišu, zgrada, ulaz
Narodno pozorište u Nišu Foto: Shutterstock/WR7

Premijerom predstave „Hasanaginica“ Ljubomira Simovića u režiji Isidore Goncić, i izložbom pozorišnih plakata Prvih 35 za 135, Narodno pozorišta Niš danas obeležava 135 godina postojanja.

– Trebalo je da igramo „Oslobođenje Skoplja“ Dušana Jovanovića u režiji Gorčina Stojanovića ali nas je korona omela, pa smo zarotirali premijere – kaže za Nova.rs Spasoje Ž. Milovanović, direktor niškog teatra.

Povodom ovog velikog jubileja podsetio je da je samo devet godina posle pripajanja Niša matici i nakon gotovo petovekovnog robovanja pod Osmanlijskim carstvom, Narodno pozorište Niš 1887. počelo sa neprekidnim radom.

– Ovaj podatak govori o svesti i savesti jedne sredine o bitnosti institucije i umetnosti pozorišta. Istovremeno valja istaći činjenicu da je i čitava moderna istorija Srbije svoju institucionalnu, građevinsku posebnost dokazivala u razumevanju sa pozorištem. Ovaj jubilej, jednostavno rečeno, svedočanstvo je civilizacijskog napretka našeg društva – rekao je Milovanović i istakao da su veoma ponosni što je ove godine Narodno pozorište Niš odlikovano Sretenjskim ordenom prvog stepena, najvišim državnim priznanjem.

Spasoje Milovanović
Spasoje Ž. Milovanović Foto:Screenshot/Youtube/Južne vesti

Niš je jedan od prvih gradova koji je ušao u istoriju srpskog teatra a prvi poznati pozorišni događaj zabeležen je 1883. na plakatu, za jednu od predstava putujuće družine, koja je izvedena povodom godišnjice stupanja u brak kralja Milana i kraljice Natalije Obrenović. Početkom 1887. osnovano je pozorište „Sinđelić“ a 11. marta u gostionici „Knez Mihailo“ odigrana je prva predstava – „Srpski ajduci“ Jovana Sterije Popovića. Zabeleženo je da su inicijatori osnivanja pozorišta „Sinđelić“ bili niški profesor Stevan Sremac, učitelj Milorad Petrović, Stevan Nikšić – Lala, Henrih Liler i Špira Кalik. Prvi upravnik bio je Mihajlo Dimić a na repertoaru su bili komadi „Ukroćena goropad“, „Mizantrop“, „Dva cvancika“, „Podvala“.

Na sednici opštine 1922. Dragiša Cvetković je predložio da teatar dobije svoju zgradu i odeređeno je zemljište za njeno podizanje. Prvog januara 1939. u novosazidanoj zgradi na Sinđelićevom trgu, prikazana je prva predstava „Zidanje Ravanice“ ili „Zadužbina cara Lazara“ u režiji Dragoslava Кandića. Pozorište je imalo 687 sedišta. Prvo veliko obnavljanje pozorišne zgrade bilo je 1968, drugo 1986, a treće 2002/2003. godine.

#related-news_1

– Povodom ovog značajnog jubileja, plan je da svakih mesec dana organizujemo nove izložbe i veliku podršku nam je dao Pozorišni muzej Srbije. Izdajemo i dvogodišnjak u kojem smo ovekovečili šta smo sve uradili u protekle dve godine, organizujemo i program pod nazivom 12 premijera „Nove normalnosti“ i nadam se da ćemo se vratiti u normalnost – priča Spasoje Ž. Milovanović, koji obavlja i funkciju predsednika Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.

Povratak u normalnost biće i pozorišni festival Teatar na raskršću, koji je bio planiran da se održi u martu, ali je pomeren za septembar.

– Selektor festivala Vlatko Ilić uveliko radi na odabiru predstava. Ono što smatram najvažnijim jeste što se publika vratila u pozorište a za to je zaslužna i naša hit predstava „Neki to vole vruće“, koja je nedavno imala premijeru, i za koju se karte unapred rasprodate. Pravo je uživanje videti punu salu posle toliko vremena. Verujem da ćemo uspeti da organizujemo mini turneju sa ovim mjuziklom po Srbiji i Republici Srpskoj, ali sam posle svega što smo prošli sa koronavirusom oprezan jer ako smo nešto naučili za ove dve godine to je da kažemo – „ako sve bude u redu“ – objašnjava Milovanović.

Ansambl predstave „Ana Karenjina“ Foto: Narodno pozorište Niš/Promo

Pa, ako bude sve kako treba, dodaje, u niškom pozorištu će tokom ove godine jubileja biti još prijatnih iznenađenja.

– Nakon „Hasanaginice“ koju smo radili u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Leskovac, počeli smo probe opere „Karmen“ gde smo tehnička podrška Simfonijskom orkestru i Fakultetu umetnosti u Nišu. Ostalo je da imamo premijeru “Čudo Svetog Đorđa”, po tekstu Rusomira Bogdanovskog, u režiji Nikole Zavišića u Aradu. Reč je o drami, koja predstavlja međunarodni projekat u koprodukciji tri regionalna pozorišta Arad (Rumunija), Pleven (Bugarska) i Niša. Plan je da u okviru jubileja organizujemo festival teatra iz Plevena u Nišu i niške Dane komedije u Plevenu. Radićemo koprodukciju drame Olge Dimitrijević u režiji Sonje Petrović sa pozorištem iz ZaječaraOčekujemo jednog velikog ruskog reditelja da postavi „Majstora i Margaritu“ i nadamo se da politička situacija to neće poremetiti, no o tom – potom…

Spasoje Ž. Milovanović za kraj ovog razgovora najavio nam je i da bi u niškom pozorištu trebalo da režira Lordan Zafranović.

– Veoma je zainteresovan za saradnju ali to će se dogoditi kada završi film „Zlatni rez 42“ koji uskoro počinje da snima.

Bonus video: Lordan Zafranović o Nedi Arnerić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar