Vera Božičković Popović Foto: modernagalerijabeograd

Narodni muzej Srbije zainteresovan je da kupi sliku Vere Božičković Popović (1920-2002) "Kompozicija" iz 1972. godine, u kombinovanoj tehnici, za procenjenih 8.000 evra.

Agencija za osiguranje depozita, kao stečajni upravnik Internešenal investment banke ad je pre nekoliko dana obavestila Privredni sud u Beogradu da je Narodni muzej zainteresovan za otkup slike i da je Odbor poverilaca doneo odluku o njenoj prodaji metodom neposredne pogodbe bez oglašavanja.

Kako je navedeno u sudskim dokumentima, nakon uvida i izvršene inspekcije dela, Narodni muzej je u januaru utvrdio da slika Božičković Popović svojstvo pokretnog kulturnog dobra.

Foto: madlart.com

Vera Božičković Popović (Brčko, 8. maj 1920 — Beograd, 6. mart 2002) bila je srpska slikarka. Rođena je 1920. godine u Brčkom, a od 1945. godine živela je u Beogradu.

Posle Drugog svetskog rata 1949. završila je slikarske studije na Akademiji likovnih umetnosti, kod profesora Marka Čelebonovića. Zajedno sa slikarom Mićom Popovićem, (suprugom od 1949) napustila je studije i odlazi u Zadar 1947. godine, u kome postaje jedan od osnivača Zadarske grupe, u kojoj su se nalazili i Petar Omčikus, Kosara Bokšan, Bata Mihailović, Ljubinka Jovanović.

Posle šestomesečnog boravka u Zadru, vratila se u Beograd. Nakon završenih studija sa Mićom Popovićem odlazi u Pariz 1951. godine u kome boravi u nekoliko navrata, a u Beograd se definitivno vraća 1957. Jedna je od naših najznačajnijih slikara enformela. Slike joj se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare