Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Na 21. Međunarodnoj smotri arheološkog filma od 12. do 19. maja u Narodnom muzeju biće prikazano 39 filmova iz 14 zemalja, najavljeno je iz ove ustanove kulture.

Festival će biti otvoren filmom „Položaj žene u Novoj Kartagini“ iz Španije, zemlje počasnog gosta smotre, projekcije će počinjati svakog dana u 19 sati u atrijumu Narodnog muzeja, a ulaz je besplatan. Posetioci će moći da vide filmove iz 14 zemalja: Španije (5), Italije (4), Nemačke (1), Egipta (2), Rusije (2), Poljske (1), Turske(1), Irana (1), Grčke (1), Mađarske (2), Slovačke (1), Hrvatske (1), Severne Makedonije (1) i Srbije (16).

Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija. Filmska ostvarenja su uglavnom bila prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Irunu u Španiji ili u nemačkom Кilu, navode u Narodnom muzeju, a na sajtu ove ustanove može se pogledati i kompletan program i satnica.

Tokom smotre, organizovane u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, zakazana su i predavanja „Vinča i Vasić: Stoleće kasnije“ dr Vere Bogosavljević Petrović, muzejske savetnice Narodnog muzeja (15. maj od 18 sati) i „Vučedol u prostoru i vremenu“, višeg kustosa Narodnog muzeja Jovana Mitrovića i direktorke Muzeja vučedolske kulture iz Vukovara (19. maj, od 18 sati).

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija novijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar