Dave Chappelle Dejv Sapel
Dejv Šapel Foto:Mathieu Bitton / Netflix / The Hollywood Archive / Avalon / Profimedia

Komičar Dejv Šapel jedna je od najvećih stend-ap zvezda na svetu, sa milionima odanih fanova koji ga bez mnogo ustezanja nazivaju suvim genijem. Istovremeno, ovaj britki cinik našao se na udaru branilaca takozvane „woke“ kulture, koji Šapela optužuju da ruši temeljne vrednosti političke korektnosti.

Povod za nove napade je njegov novi šou na Netfliksu „The Closer“, koji je premijerno emitovan prošle nedelje, a koji, prema navodima kritičara, obiluje homofobnim, mizoginim i transfobnim stavovima.

Posebno je osetljiv bio deo posvećen kritici transrodne zajednice, kada je Šapel rekao da je on „deo tima TERF“ (trans-exclusionary radical feminist – pristalice radikalnog feminizma koje isključuju transrodne osobe).

„Rod je činjenica. Svako ljudsko biće u ovoj sobi, svako ljudsko biće na planeti Zemlji, moralo je da prođe kroz noge žene da bi se uopšte našlo na planeti. To je činjenica“, rekao je Šapel u šouu.

Osim toga, Šapel je govorio o „toplom zecu“ kroz koji je prošao zbog svojih ranijih šala na račun Kejtlin Džener i drugih trans osoba, kritikovao je „cancel kulturu“, a osvrnuo se i na svoje prijateljstvo sa Dafne Dorman, transrodnom ženom i koleginicom komičarkom koja je nastupala zajedno s njim u San Francisku. Dafne je izvršila samoubistvo 2019. godine, o čemu Dejv Šapel takođe govori u specijalu „The Closer“.

 

Usledila je lavina negativnih reakcija transrodne zajednice, a bilo je i poziva da se šou zabrani, a Šapel „kenseluje“.

Međutim, iz Netfliksa je usledio hladan tuš.

Direktor ove platforme Ted Sarandos poslao je pismo svim zaposlenima, u kojem je stao u nedvosmislenu odbranu Dejva Šapela.

„Neki od vas su pitali gde povlačimo crvenu liniju na temu mržnje. Nećemo na Netfliksu dozvoliti naslove koji podstiču nasilje i ne verujemo da The Closer prelazi tu liniju. Jasno mi je da je pravljenje razlike između komentara i nanošenja bola nekad teško, posebno kada je reč o stend-ap komediji, koja i postoji da bi rušila granice. Nekim ljudima je stend-ap previše zločest, ali našim gledaocima se sviđa i stend-ap je važan deo našeg sadržaja“, napisao je Sarandos.

Nije se sve, međutim, zaustavilo na tome.

Dave Chappelle Dejv Sapel
Dejv Šapel Foto:EPA-EFE/WARREN TODA

Troje zaposlenih na Netfliksu koji su na svojim privatnim nalozima na društvenim mrežama kritikovali Šapela popili su otkaz.

Među njima je bila i Tera Fild, softverska inženjerka koja se identifikuje kao kvir i trans osoba. Reakcija je bila brza i ona je ipak vraćena na posao posle burnih reakcija javnosti, a Netfliks je oštro demantovao da su tvitovi Teru Fild koštali posla. Uskoro je i vraćena na mesto na kom je bila.

U spornim tvitovima, ona je tvrdila da Šapel izlaže poruzi kompletnu trans zajednicu.

„Ovo nije rasprava sa dve strane. To je rasprava između trans ljudi koji samo žele da ostanu živi i onih koji ne žele da živimo“, napisala je ona i dodala spisak od 37 transrodnih osoba koje su ubijene samo tokom 2021. godine.

Osudama Dejva Šapela pridružila se i vodeća LGBT organizacija u SAD, GLAAD.

„Netfliks ima politiku prema kojem sadržaj koji izaziva mržnju ili nasilje nije dozvoljen, ali svi znamo da anti-LGBTQ stavovi rade čine upravo to“, saopštio je GLAAD.

Na kraju specijala „The Closer“, Dejv Šapel re rekao da je to poslednji put da on javno komentariše pitanja transrodnosti i trans zajednice.

Bonus video: „Komičar“ – novo ime za protivkandidata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar