Foto: EPA/WAEL HAMZEH

Stiv Mors, gitarista grupe Deep Purple, zvanično je napustio bend, kako bi se brinuo o svojoj supruzi Džanin, koja je obolela od raka.

Kako prenosi NME, Mors je u martu rekao da će privremeno napustiti svoje dužnosti oko nastupa uživo.

– U ovom trenutku postoji mnogo mogućih komplikacija, jednostavno moram da budem sa njom – rekao je tada Mors.

Gitarista je, ipak, mislio da ne napušta bend i poručio fanovima da će se u nekom trenutku priključiti turneji, na kojoj ga je zamenio Sajmon Mekbrajd.

– Svoj poslednji koncert sa Deep Purple sam imao na Floridi u februaru. Želim da se zahvalim svim fanovima, koji su snažno podržavali nastupe i dolazili na svaki koncert. Nedostajaće mi svi iz benda i ekipe, ali biti uz Džanin je sada moj najvažniji zadatak – napisao je Mors, a prenosi „Headliner“.

Stiv Moris Foto: EPA/BALAZS MOHAI

Frontmen Ijan Gilan napisao je ovim povodom da je u ovakvim okolnostima obično teško pronaći prave reči, ali ne u slučaju Stiva Morsa: „Znam tačno šta hoću da kažem.“

– Mors je bio drugačijeg porekla od nas ostalih u Deep Purple, a ipak je njegov muzički genije bio nekako kompatibilan i odigrao je veliku ulogu u novom pravcu koji je grupa usvojila kada se pridružio i napravio svoj prvi album sa nama 1996. godine. Više od četvrt veka, uživa najdužu karijeru bilo kog gitariste DP-a i doprinosi najdužoj nepromenjenoj postavi, koja je počela kada je Don Airei zamenio Džona Lorda – koji se penzionisao 2002 – do danas – napisao je Gilan.

Foto: EPA/Francisco Guasco

Prisetio se i prvih probi, rekavši da je upoznao Morsa kao veoma ljubaznog čoveka, punog ideja i strpljenja da ih razvije.

– Rekao bi: „Nikad ne znaš dok ne probaš“. Stiv ima nasleđe sa Deep Purple koje se nikada ne može zaboraviti, a taj osmeh će nedostajati. Bilo bi pogrešno komentarisati njegove lične okolnosti, dovoljno je reći da je trenutno u teškom periodu, ali da se nosi sa tim hrabro i najbolje što može; svi se divimo njegovoj odanosti; oduvek je snažan porodičan čovek. Sve ovo je došlo u užasnom trenutku za sve, uključujući i ostale muzičare u Deep Purple. Posle dve godine van puta zbog karantina, morali smo da se vratimo onome što radimo, a to je da nastupamo uživo širom sveta i pravimo muziku na način na koji smo uvek radili, od 1968 – istakao je legendarni muzičar i zaključio:

– Kako starimo, shvatamo da smo mnogo bliže kraju i to izaziva hitnost koja se neće ukrotiti. Ostaje mi samo da ispoljim ljubav i poštovanje i čuvam sećanja na lepe trenutke zajedno sa Stivom Morsom!

Mors se pridružio Deep Purple 1994. Snimio je osam studijskih albuma sa bendom, uključujući njihov najnoviji, prošlogodišnji „Turning To Crime“.

Bonus video: Koncert Iron Maiden u punoj Areni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar