Borka Pavićević Foto:Medija centar Beograd

Komisija za spomenike i nazive trgova u ulica nije prihvatila predlog da se trg u blizini Slavije nazove imenom Borke Pavićević, borkinji za ljudska prava i osnivačici Centra za kulturnu dekontaminaciju, kazao je odbornik Skupštine grada iz PSG Vladimir Pajić.

– Na današnjoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica nije prihvaćena inicijativa Pokreta slobodnih građana da Trg u blizini Slavije ponese ime Borke Pavićević. Doći će bolje vreme koje će razumeti njen značaj i ulogu – napisao je Pajić na Tviteru, a za Danas pojasnio da, iako iako je bilo četiri glasa za, i samo jedan protiv, ostatak članova komisije iz redova SPS, SNS bili su suzdržani. I zato do potrebne većine za usvajanje inicijative nije došlo.

– Pokret slobodnih građana smatra da je valorizacija lika i dela Borke Pavićević izuzetno važna i nastavićemo da okupljamo ljude oko ove ideje. Očekivano je bilo da katastrofalna politika devedesetih koja se ponavlja neće podržati ovako nešto. Ipak naša je građanska obaveza i dužnost da o Borki Pavićević govorimo i da njen rad i zalaganje za mir cenimo – naveo je Pajić.

Dramaturškinja i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević preminula je 2019, a Pokret slobodnih građana je pokrenuo inicijativu da joj se podigne spomenik u Beogradu.

Nakon pokretanja inicijative sociološkinja Vesna Pešić je za Danas rekla da je Borka od Beograda napravila bolje mesto za život, zbog čega bi podizanje spomenika bivšoj direktorki Centra za kulturnu dekontaminaciju i rediteljki, bilo opravdano:

Borka Pavićević Foto:N1

– Umela je da napuni salu i okupi krem Beograda i da se sretnemo na odličnim tribinama. Umela je da okupi važne ljude koji imaju šta da kažu, a kad su dolazili Viktor Ivančić i Boris Dežulović, stajalo se napolju. Borila se za pravdu i ljudska prava i slobode još od revolucije 1968. i od toga da spaja naše posvađane narode i dekontaminira naš region od nesnosnog i zlog nacionalizma zbog koga se ratovalo.

Bonus video: Kako je izgledala Slavija uoči rušenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare