Foto: Printscreen/Facebook/Rubenshuis

Rubensova kuća u Antverpenu prvi put je izložila za javnost nedavno otkriveni autoportret Petera Paula Rubensa (1577-1640).

Delo nastalo u Italiji oko 1604, kada je Rubens imao 27 godina, najstariji je poznati autoportret flamanskog umetnika baroka i ukupno drugi u stalnoj postavci ovog muzeja-spomen kuće, prenosi „Art dejli“.

Reč je o pripremnoj studiji za Rubensov lik koji je umetnik uvrstio u svoju najvažniju narudžbinu tokom boravka u Mantovi na dvoru porodice Gonzaga: dekoraciju velike kapele jezuitske crkve.

Iako je Rubens primljen kao dvorski slikar u Mantovi ubrzo pošto je iz rodnog Antverpena doputovao u Italiju 1600, trebalo mu je četiri godine da dobije jednu istinski značajnu porudžbinu. Oko 1604-5. naslikao je tri ogromna platna za crkvu jeziuta: „Poklonjenje porodice Gonzaga Svetom Trojstvu“, „Hristovo krštenje“ i „Preobraženje“.

Umetnik je bio toliko počastvovan ovom narudžbinom da je i svoj lik stavio u glavnu scenu, sa Gonzagama. Time je učinio sebe besmrtnim kao tvorcem dela i ostavio svojevrsni vizuelni potpis koji mu je služio kao prva vizit karta za buduće naručioce. Nije ovo bila neuobičajena praksa. Rubens je verovatno bio inspirisan Rafaelovim autoportretom na fresci „Atinska škola“ u Vatikanu.

Nieuw zelfportret van Rubens ontdekt

Groot nieuws! Vanaf vandaag kan je in het museum een nieuw zelfportret van Rubens bekijken.Het werk is wereldwijd het vijfde bekende individuele zelfportret en het tweede in de opstelling. Het is het visitekaartje van de jonge Rubens, 27 was de meester toen hij zichzelf hier schilderde. Onze directeur Ben van Beneden vertelt er in dit filmpje meer over.

Posted by Rubenshuis on Уторак, 09. јун 2020.

 

Početkom 19. veka Napoleonove trupe su uzele platna iz crkve i ona se danas nalaze raštrkana širom Evrope. Glavno delo je isečeno i do današnjih dana je preživelo samo u delovima, osakaćeno, prenosi „Art dejli“. Deo sa Rubensovim autoportretom je izgubljen.

Međutim, pripremna skica je sačuvana tokom svih ovih vekova i sada je zvanično peti autorizovani autoportret koji istoričari umetnosti sa sigurnošću pripisuju Rubensu.

Peter Paul Rubens, Poklonjenje porodice Gonzaga Svetom Trojstvu, 1604-5, Foto: Wikimedia Commons/Palazzo Ducale Mantua

Središnja slika triptiha iz jezuitske crkve, „Poklonjenje“, nalazi se danas u Vojvodskoj palati u Mantovi i prikazuje vojvodu Vinćenca I Gonzagu sa suprugom Eleonorom de Mediči, vojvodine roditelje Guljelma Gonzagu i Eleonoru od Austrije kao i Vinćencovu decu i kopljonoše.

Pročitajte još:

Sem pomenutog Rubensovog autoportreta, na izložbi u Antverpenu je predstavljeno još nekoliko Rubensovih dela, kao i radovi Ticijana i Rubensovog učitelja Ota van Vena, koji su na pozajmici.

Rubensov muzej nalazi se u kući u Antverpenu gde je umetnik nekad živeo i radio. Rubens je bio umetnik boje, dramatike i senzualnosti, a iza sebe je ostavio oko 3000 dela najrazličitijih žanrova. Bio je poliglota, veliki humanista i vešt diplomata, jedan od najvećih majstora baroknog stila koji je sjedinio najbolje traidicije severnog i italijanskog slikarstva. Nasuprot mlađem kolegi Rembrantu koga su zvali „slikarem duše“, Rubens je u istoriji umenosti dobio epitet „slikara tela“.

Preminuo je u Antverpenu 1640. u 63. godini. Iza sebe je ostavio osmoro dece koje je imao iz dva braka. Najmlađe dete rođeno je osam meseci posle njegove smrti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar