Džef Kuns Foto:EPA/BORIS ROESSLER

"Budite hrabri, sigurni u sebe i verujte svom instinktu. Na umetnost ne treba gledati kao na završen proizvod, već kao na proces grandioznih razmera", poruka je najskupljeg živog umetnika današnjice Džefa Kunsa.

Zec od čelika i pas od balona prve su asocijacije na ime američkog umetnika Džefa Kunsa. Prevashodno zbog toga što su te skulpture obarale rekorde po cenama. A uskoro će im se, najverovatnije, pridružiti i „Pink balerina“…

Kuns se priključio impresivnoj listi umetnika iz svih oblasti koji tokom pandemije održavaju masterklasove onlajn. Likovni umetnik na svom masterklasu nudi „virtuelnim polaznicima“ ekskluzivan pogled u njegovo stvaralaštvo, ali i osvrt na sva njegova dostignuća, koja su rušila barijere u svetu umetnosti, prenose svetski mediji.

Skulptura „Pas od balona“ Foto:EPA-EFE/MARIO GUZMAN

Uči ih i kako da svakodnevna iskustva pretvore u umetnost, kako da rade sa dostupnim materijalima, kako da razumeju emotivnu snagu boje i komuniciraju sa svetom putem tekstura i tehnologije.

Objašnjava i kako je pravio serijal dela, po kojima je prepoznatljiv – „Pas od balona“, ali i na koji način forma sadrži značenje, odnosno kako običan balon može da bude transformisan u monumentalno i nezaboravno umetničko delo.

Kuns na izložbi u Firenci Foto:EPA/MAURIZIO DEGL’ INNOCENTI

Kuriozitet tog masterklasa jeste taj što Kuns prvi put omogućava svetu da zaviri u njegovo delo koje je obavijeno velom misterije. Gotovo jednu deceniju umetnik radi na skulpturi koju je nazvao „Ružičasta balerina“ (Pink Ballerina). Niko je do sad nije video, a Kuns je naziva svojim revolucionarnim delom. Otkriva inspiraciju za svoju „Balerinu“, ali i koje to inovativne tehnologije koristi kako bi dovršio svoje remek-delo.

Podsetimo, Džef Kuns je više od tri i po decenije jedan od najpopularnijih, ali i najuticajnijih likovnih umetnika. Od kada se početkom osamdesetih pojavio na njujorškoj umetničkoj sceni njegova dela izazivala su brojne kontroverze.

I dok su neki kritičari njegov rad odbacivali kao neukusan i čak kič, drugi ga već decenijama vide kao pionira i značajnu figuru za istoriju umetnosti.

Takođe, šezdesetpetogodišnji umetnik, koga su počesto stavljali u „fioku“ pop-arta, s obzirom na to da je svoj studio u Sohou napravio po uzoru na Vorholovu „Fabriku“, iza sebe ima ne samo rekorde, već i brojna priznanja – od Medalje umetnosti koju mu je dodelila Vlada SAD, do francuskog ordena Legija časti.

Umetnik je prvu izložbu imao daleke 1980. godine. I od tada do danas jedan je od onih stvaralaca čija su dela najviše puta izlagana, i to u najprestižnijim svetskim galerijama i muzejima.

Kunsove lale od balona Foto:EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Najveća skulptura, koju je predstavio svetu 2019. godine – „Buket lala“ (Bouquet of Tulips), na kojoj je grandiozna ruka koja drži lale od balona, danas se čuva u Parizu, u botaničkoj bašti Šanzelizea. Visoka je 12,5 metara, a teška čak 67 tona, a Kuns ju je darovao Parizu, u znak sećanja na žrtve terorističkog napada u „Bataklanu“.

Još jedna monumentalna skulptura „Štene“ (Puppy) iz 1992. godine danas se nalazi ispred španskog muzeja „Gugenhajm Bilbao“.

Kuns se diči i „titulom“ najskupljeg živog umetnika, s obzirom da je prošlog maja njegova skulptura „Zec“ (Rabbit) iz 1986. godine prodata za neverovatnih 91,1 milion dolara.

To je, ujedno, i najprepoznatljivije delo američkog umetnika. Skulptura „Zec“, napravljena 1986. godine od nerđajućeg čelika, na aukciji u njujorškoj kući „Kristi“ u proleće 2019. kupljena je za 91 milion dolara, čime je oboren rekord za najskuplje plaćeno delo umetnika koji još uvek stvara. Tada je to delo premašilo sve procene aukcijske kuće „Kristi“. Tačnije, prodato je za 20 miliona skuplje od procenjenog iznosa.

Džef Kuns pored svog „Zeca“ Foto:EPA-EFE/DANIEL DEME

Kuns je tako 2019. povratio „titulu“ najunosnijeg živog umetnika koju je držao čitavih pet godina. Jer, u novembru 2018. godine, takođe na aukciji u „Kristiju“ bio je oboren dotadašnji rekord s obzirom da je slika „Portret umetnika (bazen sa dve figure)“ čuvenog britanskog umetnika Dejvida Hoknija prodata za 90,3 miliona dolara.

Džef Kuns je prethodno, od 2013. godine držao rekord za najskuplje delo jednog živog umetnika, kada je njegova skulptura „Pas od balona (narandžasta)“ (Balloon Dog- Orange) prodata za 58,4 miliona dolara. Zato svima poručuje:

– Budite hrabri, sigurni u sebe i verujte svom instinktu. Na umetnost ne treba gledati kao na završen proizvod, već kao na proces grandioznih razmera.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare