Foto: Promo

Prestižno britansko književno priznanje "Bukerova nagrada" biće dodeljena večeras na svečanosti u Londonu. Među nominovanima nalazi se i Alen Garner koji je sa 88 godina najstariji kandidat, dok je roman Kler Kigen "Small Things Like These" najkraći u istoriji dodele ovog priznanja.

Pored Garnera i Kigan, u trci za ovo priznanje, koje se dodeljuje od 1969. godine za dela napisana na engleskom jeziku, jeste i spisateljica iz Zimbabvea Novajolet Bulavajo koja je drugi put nominovana za nagradu i to za delo „Glory“.

Za „Bukera“ se takmiče i Šehan Karunatilaka iz Šri Lanke sa romanom „The Seven Moons of Maali Almeida“ , kao i Amerikanci Persival Everet zbog dela „Trees“ i Elizabet Straut za knjigu „Oh William!“.

– Ove su pre svega knjige u kojima smo uživali. Te romane bismo želeli da preporučimo drugima. To nisu lake knjige, iako mogu biti kratke. Ali, kao i sva velika zadovoljstva neke zahtevaju naporan rad i nalazimo da su vredne tog truda – ocenio je predsednik žirija Nil Mekgregor.

U legendarnom londonskom Roundhouse-u, koncertnom prostoru koji se nalazi u bivšoj hali lokomotiva, kantautorka Dua Lipa održaće govor o svojoj ljubavi prema čitanju. Nedavno preminuloj dvostrukoj dobitnici Bukera Hilari Mante koja je dobila nagradu za dve svoje knjige iz kritički hvaljene trilogije „Wolf Hall“ biće odrata posebna počast. Mante je umrla prošlog meseca u 70. godini.

Očekuje se da na svečanosti budu prisutni svi kandidati iz užeg izbora, osim Garnera koji danas proslavlja rođendan i koji će se javiti virtuelnim putem.

Predstavljamo svih šest romana iz pera novinarke BBC-ja Rebeke Džons:

„Glory“ Novajolet Bulavajo

Životinjska farma smeštena je u Zimbabveu gde je predsednik konj, a njegova ambiciozna žena magarac u „Gučiju“. Zvuči malo verovatno i pomalo je čudno kada su psi, mačke i paunovi na društvenim mrežama ili rade nokte. Ali to – uglavnom – funkcioniše.

Foto: Promo

„The Trees“ Persival Everet

Izvanredan. Obavezno pročitajte ovu knjigu. Nasmejaće vas, ali ono što je toliko impresivno je to što je ovo šokantna priča o rasizmu i policijskom nasilju u Sjedinjenim Državama, ali je maestralno smešna. Takođe, radnja romana je toliko brza da ga ne možete odložiti.

Foto: Promo

„Treacle Walker“ Alen Garner

Pretpostavljam da ćete ili voleti ili mrzeti ovu knjigu. Delom bajka, to je neobičan roman u kome likovi u stripovima ožive, ogledala pevaju, a proza je isprekidana nepoznatim rečima kao što su „hurlothrumbo“ i „lomperhomock“. Ali, to je zapanjujuće delo mašte i kada ga završite osećate da morate da počnete iznova da biste pokušali da shvatite više.

Foto: Promo

„The Seven Moons of Maali Almeida“ Šehan Karunatilaka

Ovu knjigu je teško kategorisati. Sa duhovima na javi i u zagrobnom životu, ona je delom natprirodna. Ali, to vam takođe daje temeljnu osnovu o politici Šri Lanke. I kako se narativ ubrzava, postaje napeta priča u kojoj se do kraja ne zna ko je ubica.

Rezultat je uzbudljivo čitanje.

Foto: Promo

„Small Things Like These“ Kler Kigen

Neverovatno je kako Kler Kigen uspela da sabije ceo svet na 116 stranica. Ovo je izuzetna knjiga, bez izgubljene reči. Bila sam opčinjena pričom koja se odvija u irskom gradu 1985. godine.

Ali, na mnogo načina sam želela više i skoro sam se osećala kao da se priča završila baš kada je počela.

Foto: Promo

„Oh William!“ Elizabet Straut

Veoma sam zadovoljna što je Elizabet Straut ušla u uži izbor jer sam veliki obožavalac njenih romana. Ova knjiga govori o još jednom njenom liku, Lusi Barton, i prijateljstvu koje obnavlja sa svojim bivšim mužem.

Elizabetino pisanje o ljubavi, usamljenosti, starenju i tuzi je jednostavno, ali duboko.

Foto: Promo

Večerašnja ceremonija dodela nagrade biće prva koja se održava uživo nakon tri godine pandemije koronavirusa. Svečanost će voditi stendap komičarka i spisateljica Sofi Daker. Pobednik će otići sa novčanom nagradom od 50.000 funti.

Prošlogodišnji laureat je Južnoafrikanac Dejmon Galgut koji je dobio priznanje za roman „Obećanje“.

Bonus video: Proglašenje Ani Erno za dobitnicu Nobelove nagrade za književnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar