Foto:Promo

Proteklu godinu obeležila je hiperprodukcija televizijskih serija, ali ni kinematografija nije zaostajala, te je publika imala prilike da vidi novi film Dušana Kovačevića nakon 18 godina, zatim dugoočekivani nastavak "Južnog vetra", kao i "Nečistu krv" po davno izgubljenom scenariju Vojislava Nanovića, dok je apsolutni favorit po gledanosti bilo ostvarenje Dragana Bjelogrlića "Toma" koje je oborilo rekord u poslednjih 20 godina.

Predstavljamo vam listu najgledanijih domaćih ostvarenja tokom 2021. godine.

  1. Toma – 1.100.000 gledalaca

„Toma“ je najgledaniji domaći film ne samo u ovoj, nego u poslednjih 20 godina. Film reditelja Dragana Bjelogrlića o životu Tome Zdravkovića pogledalo je 1.100.000 gledalac. Njegovo poslednje bioskopsko prikazivanje bilo je 21. decembra humanitarnog karaktera, za lečenje pisca, pesnika i dramaturga Luke Kurjačkog, a televizijski gledaoci mogli su da ga pogledaju 1. januara na RTS.

Film je svetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Sarajevu, dok je već sutradan otvorio Festival filmskih susreta u Nišu, gde su Milan Marić, Tamara Dragičević osvojili nagrade za glavne, a Sanja Marković i Andrija Kuzmanović za epizodne uloge. Od beogradske premijere javnost je brujala o filmu, informacije iz života najvećeg jugoslovenskog boema postale su najčitanije u tradicionalnim medijima, baš kao i na društvenim mrežama.

2. Južni vetar 2 – Ubrzanje 700.000

Film „Južni vetar 2 – Ubrzanje“ počeo je bioskopski život 4. novembra i dalje se prikazuje, a za mesec i po dana njega je pogledalo 700.000 gledalaca. Kako je saopšteno, takve rezultate „Južni vetar2 meri u svim regionima gde se prikazuje, naročito u Hrvatskoj gde je u istom periodu film pogledalo 113.000 ljudi.

Ovaj film reditelja Miloša Avramovića je nastavak blokbastera od pre tri godine i sage o Petru Marašu (Miloš Biković). Upravljajući podzemljem, srpski narko bos biva prinuđen da se ponovo vrati na ulicu i okrvavi ruke kada njegov rođeni brat upadne u nevolju.

Južni vetar Foto: Nemanja Miščević/Promo

Od pre nekoliko dana film je moguće pogledati i na video platformi Iris TV. Počinju pripreme za drugi deo istoimene serije, čiji početak snimanja se očekuje na proleće 2022. godine.

3. Nečista krv – greh predaka – 87.089

Film reditelja Milutina Petrovića „Nečista krv – Greh predaka“ u bioskopima se prikazuje od 26. avgusta, a beogradsku premijeru imao je dan ranije. Pogledalo ga je ukupno 87.089 gledalaca u bioskopima u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, navode za Danas.rs iz produkcijske kuće.

Radnja filma „Nečista krv – Greh predaka“ se dešava pre Sofkinog rođenja i prati priču o njenom dedi Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Dragan Bjelogrlić, serija Nečista krv
Dragan Bjelogrlić Foto: RTS/Promo

Gledaoci kraj malih ekrana imali su priliku da gledaju istoimenu seriju.

4. Nije loše biti čovek – 21.155

Film Dušana Kovačević „Nije loše biti čovek„, koji se prikazuje u bioskopima od 9. decembra već je pogledalo 21.155 gledalaca, navode iz MCF-a.

Reditelj bioskopskih hitova „Balkanski špijun“ i „Profesionalac“ i autor kultnih klasika kao što su „Maratonci trče počasni krug“, „Ko to tamo peva“, „Underground“, „Radovan Treći“, „Urnebesna tragedija“, vratio se filmskoj publici nakon 18 godina u komediji sa elementima trilera, postavljajući večito pitanje – da li je kraj života i kraj boravka na ovom svetu, ili postoji mogućnost da se život produži u nekom drugom obliku.

Priča prati profesora klavira Milana (Vojin Ćetković) pet godina nakon što je njegov kum, nekadašnja pop zvezda Ranko Beli (Gordan Kičić), nestao pod nerazjašnjenim okolnostima. Milan odlučuje da razreši misteriju i konačno sazna šta se dogodilo sa Belim. Ne nalazeći podršku i razumevanje porodice i okoline, Milan razvija prijateljski odnos sa psom lutalicom.

5. Nebesa – 10.382

Iz Mega Com Film-a (MCF) kažu da je film „Nebesa“, od 18. novembra kada je počeo bioskopski život do sada, pogledalo 10.382 gledalaca.

U pitanju je provokativna filmska priča koja se bavi izazovima hrišćanstva u post-socijalističkom društvu, ispričana u tri poglavlja, tokom tri dekade savremene istorije. Kroz priče smeštene u 1993. 2001. i 2026. godinu, pratimo šest glavnih junaka čije su sudbine određene Božjim čudima koja usmeravaju njihove sudbine.

6. Živ čovek – 4.015

Film reditelja Olega Novakovića i stcenaristkinje Milene Marković „Živ čovek“ je emotivna priča o životu koji živimo i životu koji smo želeli da živimo. O posledicama grešaka koje svaki život sa sobom nosi. Priča o slobodi, ljubavi, porodici i spokoju.

U bioskopima se pojavio od 20. maja prošle godine, a ovu komediju-dramu pogledalo je 4.015 gledalaca. Nikola Đuričko, kao glavni glumac u ovom filmu dobio je i nagradu za najbolju mušku ulogu na prošlogodišnjem 49. Festu, gde je film premijerno i prikazan.

7. Kelti – 2.331 

Dramu-komediju „Kelti“ od 2. do 30. decembra video je 2.331 gledalac. Posle svetske premijere na ovogodišnjem Berlinalu, nagrade za najbolji dugometražni film na 50. festivalu u Kijevu, nagrade žirija kritike FIPRESCI, trijumfa na Sarajevo film festivalu i nagrade „Srce Sarajeva“ za najbolju režiju, „Kelti“ su u Beču ovenčani nagradom žirija čitalaca uglednog lista Štandard.

Priču o nestanku zemlje i gubitku identiteta, prikazanu kroz tri različite generacije jedne porodice i njihove dnevne rutine tokom priprema za rođendan najmlađe ćerke, Milica Tomović ispričala je na zabavan, lud, nostalgičan i emotivan način.

Bonus video: Premijera filma „Toma“ u Čikagu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar