Foto: SBM / PictureLux / Hollywood Archive / Profimedia

Uvek sam svoj privatan život držao daleko od očiju javnosti i sve do sada nikada nisam o tome pričao, rekao je Stiven Spilberg Martinu Skorsezeu tokom Q&A nakon projekcije njegovog najnovijeg filma "Fabelmanovi" u Njujorku.

Ovo ostvarenje nominovano je juče u čak pet kategorija za Zlatni globus – najbolji film, scenario, režija, muzika i ženska uloga.

Kako je Spilberg istakao, upravo je egzistencijalna pretnja tokom pandemije Kovida u svom najsmrtonosnijem izdanju 2020. godine izbacila njegovu veoma ličnu porodičnu priču na veliki ekran.

– Razmišljao sam, ako moram da snimim još jedan film, ako želim da ispričam još jednu priču, koja bi bila prava? I tako sam se odlučio za ovu – kazao je slavni reditelj priznajući:

– Moja mama i ja smo dugo imali tajnu, a ona mi je govorila: „Bože Stiv, ovo bi zaista bio sjajan film. Trebalo bi jednog dana da se odlučiš i za taj potez!“ Toni Kušer je čuo priče i zalagao se za to da budu ispričane! (referiše na dramskog pisca i scenaristu ovog filma, kao i na centralnu tačku zapleta odnos majka-sin).

Foto: LISA O’CONNOR / AFP / Profimedia, Jason Mendez / Getty images / Profimedia

Ambicioznog reditelja tinejdžera Sema Fabelmana igra Gabriel LaBelle, dok roditelje tumače Mišel Vilijams i Pol Dejno. Upitan o poreklu priče, Spilberg je priznao Skorsezeu da ga je osećanje gubitka i usamljenosti nakon što su mu roditelji preminuli poslednjih godina, navelo da zaista ozbiljno porazmisli o tome da ovu priču ipak „ostavi u fioci“, prenosi „Deadline“.

Sa Kušnerom je napisao scenario, ali „nije imao nameru da zaista snimi film“:

– Bio bih srećan da sam ga ostavio negde u fioci. Ali, za vreme korone imao sam vremena da o tome bolje razmislim. Posebno kada je sitacija stvarno bila užasna. Bio je to trenutak kada smo izgubili 500.000 Amerikanaca, a da ne pričam o ostatku sveta i milionima izgubljenih života. Da li je zaista unapred utvrđeno da ovo nije događaj koji će okončati život?

Skorseze je takođe želeo da čuje pozadinu priče kako se Dejvid Linč našao u ulozi legendarnog Džona Forda, koji je bio inspiracija Semu Fabelmanu. Ford nudi kratak, ali nezaboravan savet na kraju filma i na početku karijere mladića.

Linč je u prvi mah bio veoma polaskan pozivom, ali je ipak odbio.

Dejvid Linc Stiven Spilberg
Dejvid Linč i Stiven Spilberg Foto:EPA/PAUL BUCK/ EPA-EFE/NINA PROMMER

– Rekao je da nije glumac i da ima druge projekte, a i da je Džon Ford bio taliko sjajan, te šta ako nije dostigao te standarde? Mislim da je bio samo stidljiv – ispričao je Spilberg.

Linč je smekšao kada je saznao da su Spilberg i njegova žena preko njegove fondacije počeli da praktikuju transcendentalnu meditaciju. Ali, on je ipak rekao „ne“.

– Tada sam otišao kod svoje omijene osobe, njegove najbolje prijateljice, Laure Dern i rekao joj: „Morate da nagovorite Dejvida da pristane. Imate dve nedelje!“ Kada smo se sledeći put čuli rekao mi je: „Odlučio sam da prihvatim, ali pod jednim uslovom – želim da nabavim kostim dve nedelje pre i da ga nosim svaki dan.“ Stavio je šešir i pojavio se u jednom pacovskom kostimu – otkrio je Spilberg.

– A vreme koje mu je trebalo da zapali tu cigaru? – upitao je Skorseze. Bio je to komično spor proces.

– To je jedna od stvari koju svi znamo o magiji filmske montaže, možete učiniti da sve traje koliko god želite – zaključio je Spilberg.

Bonus video: Premijera Spilbergove verzije West Side Story

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar