Foto: Promo/Adligat

Redak eksponat, originalni ček na 125 dolara sa potpisom Nikole Tesle, sa potvrdom o isplati Radoja Jankovića, generlanog konzula Jugoslavije u Njujorku, može se videti u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, saopštili su iz ove ustanove.

– Sve što ima veze sa Teslom, veoma je traženo među kolekcionarima i teško može da se nabavi. Međutim, ovaj ček ne samo što je redak, već svedoči o izuzetnoj vezanosti Tesle sa njegovom državom. Ne treba zaboraviti da ga je kralj Petar Drugi tokom rata posetio u njegovom apartmanu u Njujorkeru juna 1942. godine – objašnjava o kakvoj dragocenosti se radi Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Foto: Promo/Adligat

Kada su slavnog naučnika, koji je finansije trošio na nove izume, pritisle i godine i nemaština, našao se u nezgodnoj situaciji, ali je do kraja života ostao ponosan i nije želeo da prima milostinju. U jednom pismu s početka 1935. koje je uputio Radoju Jankoviću, generalnom konzulu Jugoslavije u Njujorku, Tesla zahvaljuje Mihajlu Pupunu na ideji da vodeće američke kompanije formiraju fond kojim bi mu bila obezbeđena bezbrižna starost. Ali, on to odbija i navodi da bi svaki pokušaj novčane pomoći smatrao teškom uvredom i kao znak da je došao kraj njegovom stvaralačkom radu.

Članovi jugoslovenske vlade na čelu sa kraljem Petrom II, podsećaju iz Adligata, u više navrata su razgovarali sa Teslom na temu penzije, jer su želeli da mu njegova država isplaćuje mesečnu penziju koja bi bila dovoljna za skroman život bez brige. Govorilo se da je čak i lično kralj slao poruke Tesli sa molbom svetskom naučniku da prihvati brižni dar svoje otadžbine. Ove aktivnosti vodio je takođe jugoslovenski konzul Radoje Janković. Na kraju, sa teškom mukom su ga nagovorili i odobrena mu je doživotna penzija vlade Кraljevine Jugoslavije u visini od šesto dolara mesečno. Sa tim novcem mogao je da plaća boravak u hotelu „Njujorker“ i da ima za osnovne potrebe.

Nešto kasnije Tesla je izjavio da mu je taj novac najdraži koji je dobijao u životu, iako se radi o maloj sumi u odnosu na milione kojima je ranije raspolagao. Međutim, ubrzo će uslediti ratne godine, i ovo će biti jedini Teslini prihodi.

Nikola Tesla, Njujork

Originalni ček na 125 dolara sa potpisom Nikole Tesle, sa potvrdom Radoja Jankovića o isplati, stigao je u Adligat posle dogovora sa Milkom Кresojom. Ona ga je lično nabavila pre mnogo godina od profesorke Vide Janković, ćerke konzula Radoja Jankovića, i nalazio se u Međunarodnom Centru za istraživanje nasleđa Nikole Tesle u Beogradu.

Foto: Promo/Adligat

Pored ovog čeka koja je sada dostupan javnosti, u Adligatu se nalazi Kutak Nikole Tesle u kojem se mogu videti i njegova originalna pisma Radoju Jankoviću koja su, uz veliki napor, pre nekoliko godina, otkupljena za muzej Adligata. Ta pisma su izuzetne vrednosti i deo su stalne postavke, a kada su pronađena izazvala su svetsku senzaciju i o njima je izveštavalo 450 medija na šest kontinenata, u više od 20 država od Indonezije do Amerike, pa i mediji kao što su Njujork tajms“, „Dejli mejl“, „Vašington post“…

Iz Adligata podsećaju da ta pisma demantuju da Tesla nije želeo da poseti Pupina u bolnici pred njegovu smrt, već se u njima iskazuje velika briga o obolelom sugrađaninu i kolegi, te Tesla čak izričito moli Radoja Jankovića da mu upriliči posetu Pupunu. Na poleđini jednog pisma postoji i beleška Radoja Jankovića u kojoj kaže kako je saopštio gospodinu Pupinu Teslinu želju, a on se obradovao i izjavio kako bi sam ustao iz kreveta i posetio gospodina Teslu, samo da ga noge bolje služe…

U Кutku Nikole Tesle u Adligatu može se videti još čudesa, kao što su originalne fotografije Radoja Jankovića, razglednice guslara Peruna koji je srpskim narodnim pesmama dovodio do suza i Teslu i Pupina, ali i jedan originalni rukopis Tomasa Edisona, navodi se u saopštenju.

Bonus video: Prepiska Tesle i Meštrovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar