Slaviša Nikolin Živković Foto: Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša/Južne Vesti

Književni stvaraoci iz Srbije i inostranstva moći će i ove godine do 30. novembra da neobjavljeni književni rukopis proze, poezije ili drame pošalju Društvu književnika Niša i učestvuju u konkursu za nagradu "Slaviša Nikolin Živković".

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, Grad Niš i Niški kulturni centar svake godine raspisiju konkurs za najbolji književni rukopis napisan na srpskom jeziku.

Nakon prethodno objavljenog šireg i užeg izbora rukopisa, iz Društva književnika ističu da će ime dobitnika nagrade biti objavljeno 3. aprila, na datum kada je rođen Slaviša Nikolin Živković. Takođe, ističu da će, predlogom žirija, neki od nenagrađenih rukopisa biti objavljeni u književnoj periodici.

Književni rukopis mora da bude napisan na srpskom jeziku, podrazumavano na bilo kojem od narečja jezika. Dokument slati isključivo u vord formatu na ćiriličnom pismu. Poželjno je da taj isti dokument sadrži i kontakt podatke, biografiju sa fotografijom i bibliografskim podacima autora – kažu iz Društva književnika Niša.

Ova književna nagrada, napominju iz Društva književnika, čuva uspomenu na pisca čije ime nosi i njegovu književnu zaostavštinu, a od 2019. godine odlukom Skupštine Grada Niša postaje zvanična gradska književna nagrada. Sastoji se od povelje i objavljene knjige laureata.

Dosadašnji laureati ove književne nagrade su Zoran Pešić Sigma, Stana Dinić Skočajić, Miloš Grozdanović, Dragan J. Ristić, Vukosav Delibašić i Nikola Pantić.

Rukopise književnici mogu poslati na mejl adresu: [email protected]

Bonus video: „Gospodar prstenova“ najvoljenija knjiga 20. veka – Navršava se 50 godina od smrti Tolkina, oca epske fantastike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar