Slaviša Nikolin Živković Foto: Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša/Južne Vesti

U konkurenciji od 10 autora, niška gradska književna nagrada “Slaviša Nikolin Živković” za najbolji neobjavljeni književni rukupis napisan na srpskom jeziku, koja se tradicionalno dodeljuje 3. aprila na rođendan niškog pisca, pripala je Nikoli Pantiću za roman "Na putu do čoveka".

Efektno ispričana priča inovativnim stilskim rešenjima i postupkom nastalim reaktulizovanjem žanra antiutopije, autor uobličava pitanje glavnog junaka u vezi sa mislima koje aplikacije nisu uspele da uklone, naznačujući tako pravi put i ostavljajući nadu da se i on može preći, navodi žiri.

O nekontrolisanom razvoju veštačke inteligencije, modifikacijama ljudskog uma i tela i realnim posledicama do kojih takav razvoj može dovesti, piše Nikola Pantić, autor nagrađenog rukopisa „Na putu do čoveka“.

Nakon zatvaranja konkursa 2022. godine, u užem izboru našlo se deset autora proze, poezije, za nagradu koju dodeljuju Grad Niš i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, a sastoji se od povelje i objavljivanja knjige laureata.

Bonus video: Peca Popović o knjigama, muzici, Beogradu, promocijama i vremenima…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar