Foto:promo

Posle prošlogodišnjeg onlajn izdanja, zbog pandemije koronavirusa, tradicionalna manifestacija u slavu nemačkog filma ovoga puta se vraća u bioskop, u Kulturni centar Beograda.

Gete fest od svog prvog izdanja, 2012. publici donosi presek savremene nemačke kinematografije iz aktuelne godine. Srž programa ove manifestacije je na nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa čuvenog Berlinala, jednog od najznačajnijih svetskih festivala autorskog filma. Tako će biti i do 11. oktobra do kada će trajati Gete fest pod sloganom „Morati ili hteti“.
Na sutrašnjem otvaranju festivala u organizaciji Gete instituta biće prikazan film Johanesa Nabera „Curveball“, komedija između groteske i političke satire, koja istražuje nemačku perspektivu rata u Iraku. Fokus Naberovog filma je, pre svega, na informacijama tajnih službi i kako one služe za instrumentalizaciju.

Publika će moći da pogleda i film „U komšiluku“ Danijela Brila, tragikomediju o lažima puna crnog humora, a ujedno i rediteljski debi popularnog nemačkog glumca Danijela Brila. U ovom ostvarenju glumac i novopečeni sineasta obrađuje teme džentrifikacije, socijalne nepravde, straha od neuspeha i iskrenosti.

Julijan Radlmajer potpisuje horor komediju „Krvopije“ koja je bazirana na podacima iz istorije kinematografije, dok se sineastkinja Ana Kora Berahed uhvatila u koštac sa jednim od najprelomnijih događaja u novom milenijumu – 11. septembrom. Međutim, nemačka rediteljka u filmu „Kopilotkinja“ nudi gledaocima viđenje ovog stravičnog čina iz perspektive partnerke počinioca.

Fotopromo © Klemens Hufnagl

Publika Gete festa moći će da pogleda i film koji je nemački kandidat za Oskara. U pitanju je naučnofantastična drama sa komičnim elementim „Tvoj sam čovek“, koju je potpisala Marija Šrader.

Još jedno debitantsko ostvarenje selektovano je za festivalski program – „Princ“, rediteljke Lize Birvirt, koja donosi priču o visokobrazovanoj frankfurtskoj eliti punoj predrasuda, a biće prikazano i ostvarenje „Ljudski faktor“ Ronija Trokera.

Foto: Promo ©Lupa-Film

No, film koji se najviše iščekuje jeste „Fabijan ili put u propast“ Dominika Grafa, koji je bio nominovan za Zlatnog medveda na Berlinalu, i imao čak deset nominacija za Veliku nemačku filmsku nagradu. Graf se u filmu rađenom po adaptaciji romana Eriha Kestnera pozabavio poslednjim godinama Vajmarske Republike, ali istovremeno govoreći suštinskim životnim pitanjima, a to su ljubav i moral.

Radnja filma, u kojem su izvanredne role ostvarili Tom Šiling, Saskija Rozendal i Albreht Šuh, smeštena je u Berlin 1931. godine. Dok još ima posla, doktor germanistike Jan Fabijan danju piše reklamne tekstove, a noću, zajedno sa Štefanom Laubeom, po celom gradu obilazi bordele. I dok je njegov prijatelj neustrašiv kada su u pitanju komunizam i seks, Fabijan iščekuje „pobedu pristojnosti“ u koju ni sam više nije ubeđen…

Morati ili hteti

Slogan ovogodišnjeg Gete festa „Morati ili hteti“ nije slučajno odabran, jer su se filmski stvaraoci, prema rečima Sunčice Šido, selektorke festivalskog programa, u eri pandemije suočili baš sa tom dilemom.

– Pred publikom će biti filmovi koji su se provukli kroz iglene uši sa snimanjem pre izbijanja pandemije, i ušli u postprodukciju kada je ona diktirala nove uslove života i rada onih koji su odlagali premijeru po nekoliko puta, kao i onih koji su uspeli da snime scene u praznom Pergamskom muzeju u Berlinu – reči su selektorke festivala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar