Foto:Ulupuds

Nagrada "Pavle Vasić", koju dodeljuje Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, za 2020. godinu pripalo je Ani Ereš za monografiju "Jugoslavija na Venecijanskom bijenalu (1938-1990) - Kulturne politike i politike izložbe", u izdanju Galerije Matice srpske iz Novog Sada.

Odluku o dodeli nagrade doneo je žiri u sastavu Tijana Borić, Igor Borozan i Vlada Simić, a priznanje će Ani Ereš biti uručeno danas u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti, dodaje se u saopštenju ULUPUDS-a.

U skladu sa epidemiloškim preporukama odlučeno je da čin svečane dodele nagrade „Pavle Vasić“, zakazan za 13 sati, ne bude otvoren za javnost, saopštio je ULUPUDS.

Na konkurs je pristiglo sedam radova, a žiri je u razmatranje uzeo pet radova. Odlučeno je da Erešova postane laureat za monografiju „Jugoslavija na Venecijanskom bijenalu (1938-1990) – Kulturne politike i politike izložbe“ jer je njen rad zasnovan na, kako stoji u obrazloženju žirija, „pedantnim i temeljnim analizama opsežnog nekorišćenog arhivskog, bibliotečkog i hemerotečkog materijala“.

„Dr Ereš je iznela detaljnu rekonstrukciju istoriografskog toka nastupa Jugoslavije na Venecijanskom bijenalu u periodu od 1938. do 1990. godine, a zatim i tumačenje i kritički uvid izložbenih postavki u Jugoslovenskom paviljonu. Izložbeni nastupi su spretno dovedeni u vezu sa istovremenim umetničkim dešavanjima, aktuelnim kulturnopolitičkim agendama i likovno-kritičkom recepcijom… Argumentujući svoje uvodne hipoteze, Ana Ereš je detaljno elaborirala polazište da su izložbe u Jugoslovenskom paviljonu na Bijenalu u Veneciji reflektovale genezu složenog procesa uvođenja i institucionalizacije modernizma na jugoslovenskom prostoru koji se odigravao u specifičnoj situaciji dijaloga između lokalnog i globalnog sveta umetnosti“, navodi žiri u obrazloženju nagrade, uz zaključak:

„Autorka je dala odgovore na fundamentalna pitanja heterogenog i policentričnog umetničkog sveta u Jugoslaviji iznenađujući čitaoca naviknutog na uobičajeno posmatranje izložbi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar