Konkurs, Laza K Lazarević
Foto: Prom

Žiri u sastavu Lejla Kalamujić, prof. dr Vladislava Gordić Petkovići i mr Katarina Janković Popović odlučio je jednoglasno da nagrada "Laza K. Lazarević" za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku bude dodeljena priči "Uspomena iz Sokobanje", poslatoj pod šifrom "Mala Vida".

Autorka priče je Marija Krtinić Veckov, novinarka Danasa.

„U konkurenciji od 85 pristiglih proznih celina uočena je sklonost ka dramatizaciji svakodnevice u urbanoj i ruralnoj sredini: dominiraju intimističke priče u kojima se preispituju krizna razdoblja i složene emotivne i egzistencijalne situacije u životima mladih i sredovečnih žena i muškaraca, a žanrovski koncipiranih priča i književnog pripovedanja zasnovanog na istoriji i faktografiji bilo je neuporedivo manje nego ranijih godina“, saopštio je žiri.

Prozno ostvarenje, navodi se dalje, koje se izdvojilo kao formalno i tematski superiorno, „Uspomena iz Sokobanje“, koncipirano je kao unutrašnji monolog na tragu Džojsove pripovedne poetike u kom junakinja obolela od raka sumira uspomene i sećanja prateći imaginarnu mapu putovanja po gradovima za koje vezuje ostvarene i neostvarene snove, uspomene i fantazije.

„Zrelo, hrabro i strasno, Marija Krtinić Veckov dramu terminalne bolesti slika bez patetike i sentimentalnosti, sa mnogo empatije, solidarnosti i spremnosti da zaroni u dubinu protivrečnih emocija koje prate bolest i najavljuju predstojeći odlazak“, naveo je žiri u saopštenju.

Zbog inventivnosti i stvaralačke zrelosti, žiri nagrade „Laza K. Lazarević“ pohvaljuje priče koje su se našle u najužem izboru: „Kao što je Ana pevala“ Damira Nedića iz Kragujevca (šifra „Iskra i Sloboda“), „Šleper“ Dušana Rajkovića iz Zrenjanina (šifra „Šleper 1“), „Kuća“ Olivere Mitić iz Smedereva (šifra „78998“) i „Zajedno“ Jovane Rebe iz Sremskih Karlovaca (šifra „Klea“).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar