Foto: Promo/ Umetnička galerija Nadežda Petrović

Velika izložba Nadežde Petrović uz obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije otvorena je u Narodnom muzeju Srbije.

Posle likovno-dokumentarne izložbe u Galeriji RTS-a koja nas je krajem prošle uvela u 2023. godinu kada obeležavamo jubilej – 150 godina od rođenja Nadeždi Petrović, 14. februara je u atrijumu Narodnog muzeja Srbije u Beogradu svečano otvorena izložba „Nadežda Petrović. Modernost i nacija“.

Foto: Promo/ Umetnička galerija Nadežda Petrović

U pitanju je reprezentativna izložba na kojoj su u velikoj izložbenoj sali predstavljena dela iz sva četiri perioda Nadeždinog slikarstva koja oslikavaju Nadeždino smelo prihvatanje i razvoj kolorističkog ekspresionizma i doprinos srpskom impresionizmu. Autori izložbe prof. dr Lidija Merenik i prof. dr Igor Borozan, uz podršku Evgenije Blanuše, muzejske savetnice i Jasmine Cukić, kustoskinje, pružili su studijske uvide u likovni opus Nadežde Petrović. Dela su predstavljena kroz hronološko-tematske celine.

Kako bi stvaralaštvo Nadežde Petrović bilo predstavljeno na celovit i sveobuhvatan način, uz dela koja pripadaju Narodnom muzeju Srbije, izložena su i dela iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Umetničke galerije “Nadežde Petrović” u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

Izložba je priređena u okviru obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije. Otvorila ju je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, a govorili su i Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja Srbije i prof. dr Lidija Merenik.

Foto: Promo/ Umetnička galerija Nadežda Petrović

Izložbu „Nadežda Petrović. Modernost i nacija” publika će u Narodnom muzeju moći da poseti do 15. aprila. Nakon toga izložba će krenuti na višemesečno gostovanje. Najpre će biti predstavljena u Galeriji “Božidar Jakac” u Kostanjevici na Krki, a zatim u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” u Čačku i u Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. U Čačku će izložba biti otvorena na dan Nadeždinog rođenja – 11. oktobra 2023. godine.

Bonus video: Mrđan Bajić na otvaranju svoje izložbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar