Foto: Promo

Izložba "Deep Black - Duboko crna" Nade Denić i Milana Jakšića biće otvorena sutra u 19 časova u Galerija Centra za grafiku FLU, saopšteno je iz Centra FLU.

Na izložbi „Deep Black – Duboko crna“, koja će u Galeriji Centra za grafiku trajati do 7. marta, biće predstavljene grafike izvedene u tehnici suve igle.

Radovi koje će publika biti u prilici da vidi nastajali su, prema rečima autora, od 2020. godine do danas, a naziv same postavke sugeriše da grafike koje nastaju tehnikom suve igle, popunjavanjem i šrafiranjem ploče čeličnom iglom daju specifičnu baršunastu, duboku crnu boju na papiru, uz poseban efekat.

Foto: Promo

Grafike Nade Denić su, kako navodi umetnica, nastavak istraživanja i prakse sagledavanja vizuelnih objekata koji se ponavljaju, kao opšte prepoznatljive industrijske šare na tekstilu ili tapetima:

– Predstavljeni su odnosi većih i manjih crnih površina koje se ponavljaju u nizu vertikalnih i horizontalnih savremenih grafizama. Sada te industrijske šare, koje su opšte poznate, postaju grafike, odnosno, umetnički predmeti koji odišu duhom vremena, umnožavanjem i ređanjem ovih simbola pokušavam u isto vreme da ih trivijalizujem, umetnost treba da ih svede na minimalni značaj, da ih prikaže ono što one i jesu, kao geometrijske znake i osnovu za umetničku grafiku o našem vremenu. Iako znam da ljudsko oko ima sklonost da u svemu, pa i u apstrakciji vidi fabulu i naraciju.

Radovi Milana Jakšića polaze od ideja i filozofije granica kojima se bavio tokom prethodne decenije s tim što je to opredeljenje, kako ističe, zasnovano na stvarnom okruženju koje dekadama unazad nosi karakter „zatvorenog društva“:

– Na ovim grafikama pokušao sam da to, u uslovima kolektivnog osećanja teskobe još bolje objasnim i pokažem. Tema grafika su svakodnevni industrijski predmeti, kuhinjski pribor, testere i daske za toalete i drugo koji su predstavljeni kao crni objekti i fleke, kao i geometrijski crteži širokih crnih linija koji treba da prikažu prostor, koji je omeđen. Ovi crni predmeti nose u sebi opipljivu dramu i istovremeno sugeriše se postojanje crno-belog sveta kao karaktera savremene civilizacije, koja je omeđena silama van ljudske moći.

Bonus video: Pikaso

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar