Na uranku, opera Stanislava Biničkog, Malo pozorište Duško Radović
Sa probe opere Na uranku Foto: Željko Jovanović

Na Svetski dan muzike u ponedeljak 21. juna u 19 sati na sceni Malog pozorišta "Duško Radović", u okviru međunarodnog projekta "Opera: Past, Present, Perfect!" biće i prvo izvođenje opere Stanislava Biničkog - "Na uranku", saopštili su iz ovog teatra.

Kuriozitet je, kako je najavljeno, što će pre premijere biti održan koncert instrumentalista polaznika projekta koji će izvesti poznate instrumentalne numere iz opera.

Opera Stanislava Biničkog „Na uranku“ predstavlja prvu izvedenu domaću operu. Postavljajući na pozornicu ovo značajno delo naše muzičke baštine promoviše se domaće muzičko scensko delo u evropskim okvirima. Libreto je pisao Branislav Nušić, koji je kompozitora rekao: „Iako malo po broju, ono što je Binički dao – naše je. On je od onih naših muzičara i kompozitora koji su ušli u dušu naše narodne pesme, pevaju je i sami, vole je, uživaju u njoj. Biničkove pesme odlikuju se narodnim koloritom. Sve što je imao, sve što je mogao dati, Binički je priložio kulturnom razvitku i napretku svog naroda“.

Na uranku, opera Stanislava Biničkog, Malo pozorište Duško Radović
„Na uranku“ Foto: Željko Jovanović

Pored Muzičko opersko teatarske organizacije „Moto“, koja je nosilac projekta, a čiji je pokrovitelj „Kreativna Evropa“, partneri su, uz naše Malo pozorište „Duško Radović“, i Nieuw Geneco iz Amsterdama (Holandija), Young Musician International Association of Georgia iz Tbilisija (Gruzija), Univerzitet Donja Gorica iz Podgorice (Crna Gora).

Na uranku, opera Stanislava Biničkog, Malo pozorište Duško RadovićFoto: Željko Jovanović

Cilj je povezivanje i obrazovanje mladih profesionalaca s ciljem uspostavljanja međusektorskog, međunacionalnog i međugeneracijskog dijaloga (između mladih profesionalaca i mentora), saradnje i razmene stručnosti radi (re)pozicioniranja opere kao interdisciplinarne i autentične evropske umetničke forme.

Iz Malog pozorišta „Duško Radović“ poručuju da im je želja da opera kao žanr bude prisutnija u mestima u kojima publika do sada nije imala priliku da je upozna i zavoli. Ističu da je saradnja mladih umetnika iz različitih umetničkih oblasti pokazala da ovakav vid rada retko postoji u našoj sredini, pogotovo u okviru institucija, a da je dragocen za proces pripreme.

„U procesu rada insistirali smo da zbog timskog rada umetnici nastupaju i u solističkim ulogama i kao članovi hora“, saopštili su iz ovog pozorišta.

Prva repriza opere „Na uranku“, biće izvedena u petak 25. juna u 20 sati. Posle predstava u Beogradu planirano je nekoliko izvođenja u mestima u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar