Ulaz u Ministarstvo kulture i informisanja u Vlajkovićevoj/Foto:N1

Na Konkursu Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulturnog nasleđa za 2020. godinu, u četiri oblasti, podržano je 137 projekata sa 225.695.000 dinara.

Ministarstvo je objavilo rezultate konkursa u sledećim oblastima: nepokretno kulturno nasleđe, arheološko nasleđe, stara i retka bibliotečka građa i bibliotečko-informaciona delatnost.

U oblasti nepokretnog kulturnog nasleđa komisija je izdvojila 51 projekat i najviše sredstava opredeljeno je za rekonstrukciju i promenu namene Bibićeve kuće u Melencima, kod Zrenjanina (12 miliona dinara), rekonstrukciju ogradnog zida manastira Žiča (11.250.000 dinara) i konzervaciju i restauraciju Kule 11 Smederevske tvrđave (10,8 miliona dinara).

Za sanaciju konaka Milutina Georgijevića u Goroviču izdvojeno je 10 miliona dinara, a po 9,5 miliona za izradu fasade Galerije „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici i održavanje krova na zgradi Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika u Petrovaradinu.

Smederevska tvrđava, Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Za revitalizaciju srednjovekovne tvrđave Maglič Ministarstvo je namenilo 5,5 miliona dinara i po pet miliona za obnovu kompleksa Crkve Svete Trojice u Cerovcu (Smederevo) i kasnoantičkog utvrđenja na lokalitetu Moravagei u Mihajlovcu (kod Negotina).

U oblasti arheološkog nasleđa podržana su 42 projekta, a najviše 2,8 miliona dinara namenjeno je za zaštitna istraživanja Varoške kapije Smederevske tvrđave.

Lokalitetu Vitkovo kod Kruševca namenjeno je 1,6 miliona dinara, lokalitetu Dvorine – Madžarsko groblje, kod Aranđelovca 1,5 miliona, a Muzeju Krajine za iskopavanje lokaliteta Egeta 1,2 miliona dinara.

Po milion dinara opredeljeno je za istraživanje Caričinog grada i arheološku radionicu pri projektu Drenovac, 950.000 dinara za projekat „Limes u Srbiji – Uneskova svetska kulturna baština: Istraživanje utvrđenja Miroč – Gerulata“.

Filozofski fakultet u Beogradu dobio je 820.000 za arheološka istraživanja pećinskog kompleksa Balanica i paleolitskog nalazišta u Niškoj kotlini, 750.000 za Remezijanu kod Bele Palanke i 700.000 za sondažu i iskopavanje Kozje i Male pećine kod Majdanpeka.

Za bibliotečko-informacionu delatnost opredeljeno je 29.678.000 dinara za 33 projekta, a za 11 projekata u oblasti stare i retke bibliotečke građe 9.507.000 dinara.

Planirano je da do kraja ove nedelje, kako je navedeno u saopštenju, budu objavljeni rezultati konkursa za preostale tri oblasti zaštite kulturnog nasleđa: arhivsku građu, muzejsko i nematerijalno nasleđe.

Konkurs je raspisan 21. decembra 2019. godine, ali je zbog vanrednog stanja usled pandemije virusa Kovid-19 prolongiran čitav postupak.

Ministarstvo kulture i informisanja naglašava da je Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnog nasleđa za 2020. godinu podržan u predviđenom iznosu, bez umanjenja, što će u uslovima korigovanog ukupnog budžeta Ministarstva biti, naglašavaju, značajna podrška mnogim ustanovama, institucijama i pojedincima koji se bave zaštitom kulturnog nasleđa.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar