Ulaz u Ministarstvo kulture i informisanja u Vlajkovićevoj/Foto:N1

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu 2020“ podržana su 22 projekta iz isto toliko gradova i opština sa ukupno 83,4 miliona dinara.

Najviše sredstava, 8,5 miliona dinara, opredeljeno je opštini Rekovac za završetak rekonstrukcije Doma kulture, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Opština Bojnik je dobila sedam miliona dinara za uvođenje grejanja u sali Doma kulture, Vranje šest miliona dinara za unutrašnje uređenje stalne postavke tamošnjeg Narodnog muzeja, a po pet miliona Aleksandrovac za rekonstrukciju stalne postavke Zavičajnog muzeja Župe i Negotin za zamenu poda i izradu akustične školjke na velikoj sceni Doma kulture.

Po četiri miliona opredeljeno je za multimedijalnu spomen postavku Gvozdenom puku u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju, energetsku sanaciju Doma kulture u Kladovu, zamenu krovnog pokrivača Doma kulture u Priboju, zamenu sedišta u Domu umetnosti “Cnesa” u Kanjiži i rekonstrukciju i sanaciju Doma kulture u Kniću.

Za zamenu stolarije i sanaciju centralnog grejanja u biblioteci i Crnoj travi, na konkursu Ministartsva kulture, opredeljeno je 3,4 miliona dinara.

Po tri miliona odvojeno je za sanaciju sale i hola javne biblioteke u Doljevcu, elektroradove i sanaciju plafona Biblioteke “Branko Radičević” i adaptaciju hola i dela garderobe Doma kulture u opštini Lebane, kao i za nabavku scenske opreme za Biblioteku “Milovan Glišić” u Ljuboviji.

Istu sumu su dobili i Veliko Gradište za adaptaciju dela muzejskog prostora za potrebe gradske galerije, Gornji Milanovac za završne radove na rekonstrukciji Doma kulture i Vrnjačka Banja za elektroinstalacije u Zamku kulture.

Smederevska Palanka ima na raspolaganju 2,5 miliona dinara za uvođenje gasne instalacije u Arhivu “Veroslava Veljašević”, a Vladičin Han dva miliona za rekonstrukciju i adaptaciju dela prostora Centra za kulturu.

Po dva miliona dobili su i Surdulica za opremanje Kulturnog centra, Sombor za nabavku opreme za multimedijalne sadržaje Grešalkovićeve palate i Rača za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju fasade, krova i zamenu stolarije “Karađorđevog doma”.

Rebalansom budžeta usled pandemije virusa Kovid-19, sredstva namenjena ovogodišnjem konkursu „Gradovi u fokusu“ umanjena su za blizu 40 odsto u odnosu na početak godine – sa 135 miliona na 83,4 miliona dinara, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Pročitajte još

– Ministarstvo kulture i informisanja insistiralo je na očuvanju konkursa „Gradovi u fokusu“, imajući u vidu da se njime obezbeđuju neophodna sredstva za razvoj i obnovu, u najvećem broju slučajeva, devastiranih objekata u kojima se održavaju kulturni programi najrazličitijih formi, što daje značajan podsticaj daljem razvoju kulturnog života u tim sredinama. Sredstvima dodeljenim na konkursu biće stvoren ambijent za kvalitetnije uslove rada mnogih domova kulture, muzeja, arhiva, biblioteka i drugih ustanova kulture širom Srbije – naglašeno je u saopštenju.

Na konkurs je stiglo 60 prijava iz isto toliko jedinica lokalne samouprave, od čega je 26 prijava bilo iz gradova i opština čiji projekti su već podržani na prethodnim konkursima, što je, kako kažu u Ministarstvu, novina u odnosu na konkurse ranijih godina.

Do sada, na pet konkursa „Gradovi u fokusu“, Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je ukupno 658.363.442 dinara za 70 projekata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar