Foto:Promo/KomunikArt

Izložba "Na drugi pogled / Auf den zweiten Blick / At Second Glance", kojom Austrijski kulturni forum u Srbiji obeležava dve značajne godišnjice, biće otvorena danas u 14 časova na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, saopštili su organizatori.

Pre tačno 185 godina Austrija je bila prva zemlja koja je sa nezavisnom Srbijom uspostavila diplomatske odnose, dok su u 21. veku savremene kulturne, umetničke i naučne veze podržavane kroz delovanje Austrijskog kulturnog foruma, koji u Beogradu postoji dve decenije.

Foto:Promo/KomunikArt

– Izuzetni bilateralni odnosi između Austrije i Srbije u velikoj meri se zasnivaju na intenzivnoj kulturnoj razmeni koja traje duže od 200 godina. Zajedničko nasleđe Vuka Karadžića i Paje Jovanovića, Nikole Tesle i Milutina Milankovića, i dalje je živo kroz razmenu umetnika, pisaca, muzičara i naučnika, kojom rukovodi Austrijski kulturni forum. Izložba „Na drugi pogled“ jedan je od vrhunaca našeg ovogodišnjeg programa i slavi savremeni umetnički dijalog i saradnju. Kroz otvorenu izložbu na Kalemegdanu ovi radovi će biti predstavljeni širokom auditorijumu i podstaknuće javni dijalog o temama poput gastarbajterske istorije, ekonomskih migracija, ratnog nasleđa ili iskustva „drugosti“, dajući tako mali ali značajan doprinos razumevanju između naše dve nacije – reči su Adrijana Fajksa, direktora Austrijskog kulturnog foruma uoči otvaranja izložbe.

Postavka „Na drugi pogled / Auf den zweiten Blick / At Second Glance“ predstavlja dela deset vizuelnih umetnika iz Srbije i deset iz Austrije izabranih na konkursu početkom godine, koji u svojim delima referišu i promišljaju postojanje i mogućnosti promene klišea i predrasuda koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima, i tematski propituju drugačije vizure u odnosu na očekivano, sugerišući nešto drugačije od onoga što se na prvi pogled čini. 

Umetnici i umetnice čija će dela biti izložena su Boris Burić, Katrin Bolt, Mariela Cvetić, Doplgenger, Mirjana Ðorđević Thaler, Mihael Hajndl, Ivana Ivković/Marina Marković, Valter Kratner, Andrea Palašti, Leonard Pil, Tijana Petrović, Pira Tin, Igor Ripak, Ulrih Rajterer, Aleksej Sivcevič, Sangam Šarma, Eva Maria Šartmiler, Hana Štipl, Julian Turner i Lana Vasiljević.

Performans „Štimung“ Ivane Ivković i Marine Marković zasnovan je istoimenom radu koji je predstavljen na onlajn platformi secondglance.rs – priči o Branki, narodnoj pevačici, i Vladici, umetnici i vlasnici bara u kome Branka nastupa. Branka je poznata zvezda eklektičnih mesta „na ivici“ u kojima peva pred najširom publikom: od radničke klase do akademika, nacionalista do levice, od homofoba do LGBT i kvir populacije. Vladica je mlada, napredna žena odrasla u Švedskoj koja probija tabue lokalnih zajednica i često je na meti predrasuda. Ove dve naizgled potpuno različite žene zajedno nastupaju na sceni, ostavljajući utisak snažnog sestrinstva koje osnažuje ne samo žene već i sve ostale. 

Izložba „Na drugi pogled / Auf den zweiten Blick / At Second Glance“ trajaće do 9. oktobra.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar