Koncert kamernog ansambla „Duo moderato” Foto: Imus.org.rs

Ciklus koncerata "Muzikom kroz muzeje Vojvodine" predstavlja svojevrsni razvoj ciklusa "Muzikom kroz muzej", koji se već dve godine realizuje u Istorijskom muzeju Srbije, i plod je želje da se i publici u muzejskim ustanovama širom Vojvodine predstave atraktivni programi popularne i klasične muzike u izvođenje renomiranih muzičara.

Istorijski muzej Srbije i udruženje „Unica Art“ su u saradnji sa partnerskim muzejskim ustanovama u Vojvodini i uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine inicirali realizaciju ovog ciklusa.

Na prvom koncertu u petak 2. septembra u 20 časova u Narodnom muzeju Kikinde nastupiće „Beogradski gudački kvartet“, koji čine Nevenka Tatić, violina, Vladimir Vasiljević, violina, Ivana Gladović Erčić, viola, i Dušan Stojanović, violončelo.

Koncert dua „Shake & Spear” Foto: Imus.org.rs

Na programu su kompozicije Hendla, Mocarta, Borodina, Mokranjca, Gardela, Pijacole i Brubeka, a pored njih, kao osobenost svih koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzeje Vojvodine“, biće izvođena i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Tokom septembra slede nastupi dua „SHAKE & SPEAR“ (violinista Ivan Simeunović i pijanista Milivoje Veljić) 10. septembra u Gradskom muzeju pri Kulturnom centru u Bačkoj Palanci i kamernog ansambla „Duo moderato“ (gitarista Milan Ignjatović i violončelistkinja Jasmina Mima Vrbanić) u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici 26. septembra.

Kamerni ansambl „Beogradski gudački kvartet” Foto: Imus.org.rs

Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertima ciklusa biće u prilici da pogledaju koncerte na Jutjub kanalu Istorijskog muzeja Srbije koji je nedavno dobio značajno priznanje – nagradu „Muzika klasika“ za 2021. godinu u kategoriji „Organizator godine“ za predanost i zalaganje u popularizaciji ciklusa „Muzikom kroz muzej“ u prethodnoj koncertnoj sezoni.

Bonus video: Koncert Zubina Mehte na Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar