Marija Jelic Foto:SNP

Jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno delo Karla Orfa "Karmina Burana" biće izvedeno na Trgu Republike u Beogradu 28. maja. Centar beogradskih festivala - CEBEF u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem i Umetničkim ansamblom "Stanislav Binički" organizuje organizuje ovaj događaj na kojem će učestvovati 400 izvođača na sceni: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečji hor.

Dirigent će biti maestro Aleksandar Kojić, a solisti su sopran Marija Jelić, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Vasa Stajkić. Ulaz je slobodan.

Ovo moćno delo muzike dvadesetog veka pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama.  Ovaj muzički spektakl biće jedna od retkih prilika u Beogradu kada je na otvorenoj sceni toliki broj izvođača u okviru jednog programa.

Marija Jelić, Karnegi hol 2021 Foto:privatna arhiva

Maestro Aleksandar Kojić, pored standardnog operskog repertoara, dokazao se i na polju moderne opere. Izvođenje dela „Mileva“, savremene kompozitorke Aleksandre Vrebalov, nagrađeno je Godišnjom nagradom Srpskog narodnog pozorišta za najbolju opersku predstavu u 2012. godini. Francuska televizija ARTE snimila je izvođenje i emitovala ga šest meseci, nakon čega je „Mileva“ ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012.

Foto:V.Velickovic

U proteklih nekoliko godina Kojić je gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka (Hrvatska), Segedinskoj operi (Mađarska), Teatru Opere i Baleta u Krasnojarsku (Rusija). U septembru 2017. usavršavao se u Raveni (Italija) na majstorskom kursu za italijansku operu koji je vodio Rikardo Muti.

Marija Jelić, sopran, održala je solistički koncert u Karnegi holu u martu 2021.  Nastupala je na koncertu Plasida Dominga 2021. na Tašmajdanu, pevala je sa Elinom Garančom na Ljubljanskom festivalu u koncertnom izvođenju opere „Karmen“. Održala  je deset koncerata sa simfonijskim orkestrom Sankt Peterburga i maestrom Darelom Angom (Marinski teatar) u Nacionalnoj biblioteci u Pekingu, u Donging Grand teatru, u Lini Snou Lotus teatru. Izvela je Mikaelu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku i Narodnom pozotištu u Beogradu. Pevala je Elizabetu u operi Don Karlos u Plovdivu. Pevala je na Gala operskom koncertu otvaranja 60. Festivala Ohridsko leto.  Peva Mimi i Aidu u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Bonus video: Plasido Domingo na Tašu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar