Foto: Ravno Selo film festival/Promo

Međunarodni festival debitantskog filma Ravno Selo počinje večeras, a svečano otvaranje manifestacije uveličaće koncert filmske muzike, saopštili su organizatori.

Festival, peti po redu, koji će trajati do 3. jula, otvoriće muzički spektakl na kojem će se na repertoaru naći popularne melodije domaćih i inostranih filmskih hitova.

Na večerašnjem koncertu učestvovaće: Dušan Svilar, Dušica Novaković, Mirjana Nedeljković, Sanja Kerkez, Vanja Milačić, Teodora Tomašev, Luka Maraš uz specijalnu gošću Beti Đorđević, pratnju Zrenjaninske filharmonije i pod dirigentskim vođstvom Mikice Jevtića.

Nakon koncerta biće prikazan film „Ne igraj na Engleze“ Slobodana Pešića, uz prisustvo ekipe iz ovog ostvarenja.

Dušan Svilar Foto: Ravno Selo film festival/Promo

Za sutra je zakazan poseban besplatan program i to u Novom Sadu (Katolička porta), kada će biti ponovljen kompletan koncert filmske muzike iz Ravnog Sela, s početkom od 20 časova, dok će sat vremena kasnije biti prikazan domaći film „Dženga – čudna igra“ reditelja Nikole Končarevića.

Mirjana Nedeljković Foto: Ravno Selo film festival/Promo

Ravno Selo Međunarodni festival debitantskog filma orijentisan je ka mladima i predstavlja debitantski festival za reditelje prvog ili drugog filma. Filmovi u okviru festivala biće prikazani u tri selekcije: glavni program, „Kratkih 100 minuta“ i ona studentskih filmova. Domaćin festivala je Akademija umetnosti Novi Sad, a njihovi gosti su kolege sa Fakulteta  dramskih umetnosti u Beogradu.

Na festivalu će biti dodeljeno šest nagrada u šest kategorija: „Zlatni klip“ za najboljeg reditelja debitanta (uz novčanu nagradu u iznosu od 1.500 evra), „Zlatni klip“ za najbolji film po izboru publike (i novčana nagrada od 500 evra), „Zlatni klip“ za najbolji dokumentarni film (novčana nagrada od 500 evra), Gorki list nagrada za najboljeg mladog glumca (iznos 1.000 evra), Plaketa „Prvi metar“ za najbolji omladinski film (novčani iznos od 500 evra) i Specijalno priznanje za đački film snimljen u Ravnom Selu.

Vanja Milačić Foto: Ravno Selo film festival/Promo

O najboljima će odlučivati žiri u sastavu: reditelj Dragan Marinković (predsednik), glumica Vanja Milačić i glumac Pavle Jerinić.

Tradicionalno će se održati i prateći program „Filmić“ – novosadska smotra mladalačkog filma koji vodi profesor Slobodan Popov, i filmska radionica koju vodi glumica Lora Đurović.

Bonus video: Bjela o filmu „Lančana reakcija“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar