Brus Springstin, Debi Hari (Blondie) i Mik Džeger Foto: JosiahW / BACKGRID / Backgrid USA / Retna/Avalon.red / Avalon Editorial / MARKA / Alamy / Alamy / Profimedia

Svetske muzičke zvezde, među kojima su i Mik Džeger i Kit Ričards, Brus Springstin, Elvis Kostelo, Regina Spektor, Blondie i Sia, potpisale su otvoreno pismo u kom zahtevaju od političara da ne koriste bez dozvole njihove pesme u kampanjama, na mitinzima ili promotivnim spotovima.

Muzičari, okupljeni iza Udruženja za prava umetnika (Artist Rights Alliance), zatražili su u pismu od političkih stranaka, pre svega od demokrata i republikanaca u Americi, da „utvrde jasna pravila u vezi sa kampanjama, da traže i dobiju pristanak da koriste pesme ili delove pesama“ bilo kog autora ili izvođača čiju muziku nameravaju da ubuće koriste u promotivne svrhe. Muzičari napominju i da je potrebno da političari poštuju njihov integritet i pravo da odluče kome će da ustupe svoje pesme, prenose brojni svetski mediji.

Pismo su potpisali brojni muzičari, od onih koji tek počinju da grade karijere do super zvezda poput Džegera i Ričardsa, Springstina, Eltona Džona, Stivena Tajlera i Džoa Perija (Aerosmith), Elvisa Kostela, Blondie, Regine Spektor, Lajonela Ričija, Šeril Krou, Alanis Moriset, članova bendova Pearl Jam, REM, Greenday, Linkin Park…

Među potpisnicima: Elton Džon Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

„Ovo je jedini način da efikasno zaštitite svoje kandidate od rizika da budu tuženi, nepotrebnih kontroverzi u javnosti i moralne ljage koja proishodi iz lažnih tvrdnji ili sugerisanja da ih umetnici podržavaju. Brojni umetnici su ranije bivali uvučeni u politiku protiv svoje volje i bili su prinuđeni da pribegavaju agresivnim potezima da bi zaštitili svoju muziku, uglavnom pesme korišćene na mitinzima ili u promotivnim spotovima političara. To može i da zbuni i razočara njihove fanove, pa čak i da se odrazi na prihode muzičara na duže staze“, navodi se, između ostalog u pismu.

Među potpisnicima su i muzičari koji su i ranije već dizali glas protiv ovakve prakse, poput Springstina, Eltona Džona i Falera Vilijamsa, poslednji put nakon što su pesme Nila Janga („Rockin‘ In a Free World“ i „Like a Hurricane“) zloupotrebljene na mitingu Donalda Trampa na planini Rašmor i drugim okupljanjima republikanaca.

Brus Springstin već se pobunio zbog toga što političari koriste muziku bez dozvole Foto: EPA/CLAUDIO PERI

„Mnogi od tih muzičara proveli su život stvarajući muziku kakvu svi znamo i volimo. Na kraju krajeva, trebalo bi da to bude njihov izbor, posebno u ovim vremenima. Mnogo je muzičara zabrinuto zbog ovog problema i vreme je da se preduzmu neki koraci i obezbedi se da se njihov glas čuje“, navodi se u otvorenom pismu poslatom iz Udruženja za prava umetnika.

Ovo udruženje (ARA) je neprofitna organizacija, koju vode sami umetnici i bore se za poštovanje i zaštitu autorskih prava.