Foto:EPA-EFE/ROBERT VOS/EPA-EFE/Javier Zorrilla/EPA-EFE/FERDY DAMMAN/EPA/MARIO RUIZ/EPA/ADAM IHSE/Alessandro Bosio / Zuma Press / Profimedia

Erik Klepton, Nik Kejv, Lijam Galager, Nil Rodžers, Mark Nofler, Florens Velč i FKA Twigs samo su neki od poznatih muzičara koji su poklonili svoje predmete za aukcije organizovane da bi se pomoglo koncertnim dvoranama i organizatorima koncerata u Velikoj Britaniji ugroženim otkazivanjem koncerata zbog pandemije koronavirusa, prenose mediji.

Britanski muzičar i producent Stiven Vilson pripremio je luksuzni primerak boks-seta sastavljenog od albuma, rukom pisanih stihova iz poslednjih 25 godina, probnih audio snimaka i otisaka omota, sertifikata sa nominacije za nagradu Gremi i ličnih predmeta i ponudio ga na aukciju za 10.000 funti, a sav novac namenjen je Fondaciji muzičkih dvorana (Music Venue Trust), krovnoj organizaciji koja okuplja koncertne sale širom Velike Britanije.

Stiven Vilson Foto:Alessandro Bosio / Zuma Press / Profimedia

Vilson ovaj primerak opisuje kao „posebno umetničko delo, poput slike“, ističući da je prvih 10 godina karijere nastupao u pabovima i malim salama i da ne može a da se ne zapita šta bi njihova propast značila za budućnost muzike.

Ova aukcija, započeta juče, jedna je od dve sa istim ciljem: da se pomogne zaposlenima u muzičkoj industriji pogođenoj krizom izazvanom širenjem koronavirusa i otkazivanjem koncerata, piše britanski „Gardijan“.

Druga se izvodi u kampanji  #IloveLive, u okviru koje su brojne muzičke zvezde poklonile svoje lične predmete Stejdžhendu, organizaciji posvećenoj prikupljanju pomoći za zaposlene u muzičkoj industriji.

„Kada sam čuo za deseti pokušaj samoubistva među osobljem koje organizuje turneje pomislio sam da moram nešto da uradim“, rekao je novinarima muzički menadžer i promoter Dejvid Stops, koji je pokrenuo „Stejdžhend“.

Erik Klepton, Mark Nofler (Dire Straits) i Lijam Galager (ex – Oasis) poklonili su svoje potpisane gitare, Nik Kejv bas gitaru i pedale koje je koristio njegov bend Bad Seeds, Florens Velč (Florance and the Machine), Robi Vilijams i Eli Goulding rukom pisane stihove, a Kreg Dejvid miksetu i potpisani sintisajzer Chemical Brothersa.

Florens Velč Foto:EPA/MARIO RUIZ

Lista muzičara koji se prijavljuju sve je duža, a među njima su i Sem Smit i FKA Twigs, a Nil Rodžers priključio se poklanjajući svoju „hitmejkersku“ gitaru „fender stratokaster“ koju je svirao na brojnim pesmama grupe Chic, kao i u pesmama drugih grupa, među kojima je i Daft Punk (na pesmi „Get Lucky“).

Nil Rodžers Foto:EPA-EFE/FERDY DAMMAN

„Koncerti grupe Chic bili bi nemogući bez naše neverovatne ekipe koja je duboko pogođena pandemijom, kao i sve druge ekipe. Ova godina bila je za njih baš teška jer nisu uopšte radili“, rekao je Rodžers.

Prijave na aukciju preko sajta koštaju pet funti, a cilj je da se do Božića prikupi milion funti.

Pored ove aukcije, „Stejdžhend“ pokrenuo je i inicijativu „Štampa za muziku“, u okviru koje se prodaje više od 100 ličnih fotografija muzičkih zvezda među kojima su Grejs Džons, Nil Jang i Fela Kuti, prenosi „Gardijan“.

Grejs Džons Foto:EPA-EFE/ROBERT VOS

Iako je britanska vlada pomagala muzičku industriju, u okviru koje je za 290 koncertnih sala podeljen 41 milion funti kroz Fond za oporavak kulture, više od 600 takvih prostora nije obuhvaćeno ovim merama, a članovi ekipa za turneje uglavnom su samostalni tonci, majstori rasvete i slični profesionalci, podseća britanski list.

„Stejdžhend“ im je isplaćivao po 500 funti, što, kako navode, „nije mnogo, ali pokazuje da neko brine i o njima“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar