Foto: Printscreen/YouTube

Muzičari iz šest ex-Yu republika okupili su se oko zajedničkog projekta u vreme izolacije: njihov orkestar horni izveo je na daljinu, preko interneta, "neformalnu himnu" nekadašnje SFRJ, pesmu "Jugoslavijo (Od Vardara pa do Triglava)" Danila Živkovića.

„Zajedno smo odsvirali čuvenu melodiju Danila Živkovića iz svojih kuća i aranžirali je za jedinstveni orkestar horni. Čast nam je što su nam se priključili muzičari poput Boštjana Lipovšeka ili Andreja Žusta, člana Berlinske filharmonije i još nekoliko filharmonija u regionu“, naveli su organizatori ovog neobičnog muzičkog onlajn okupljanja.

Ideja se proširila iz Slovenije, a zajedno je sviralo 19 hornista, koji su nasnimili 40 deonica. Uz Lipovšeka i Žista, učestvovali su i muzičari sa svih strana nekadašnje države: Tadej Kopitar, Robert Petrič (koji je i producirao), Mihajlo Bulajić, Luka Gembec, Denis i Diego Goldin, Asim Gadžo, Maša Tulić, Dario Krivokapić, Ana Abramović, Milan Roksandić, Mirko Marić, Jelena Skendžić Gusić, Blagoja Vasilevski, Nikola Trajkovski, Sara Elek i Nikola Terziski.

„Mnogi su odgovorili sa oduševljenjem i rečima ‘odlična ideja, mogu li da snimim sve delove?’. Horna je je jedan od instrumenata sa najlepšim i najblažim zvukom, kao i muzičari koji je sviraju“, naveli su u poruci uz video organizatori, uvereni da bi se priključile i brojne druge kolege da su čule za ideju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram