Muzej Vuka i Dositeja Foto:Shutterstock/Nenad Nedomacki

Značajan datum, 72 godine od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja biće obeležen sutra, saopšteno je iz Narodnog muzeja, u okviru čijeg sastava je institucija posvećena velikanima srpske kulture Dositeju Obradoviću i Vuku Karadžiću.

Muzej Vuka i Dositeja otvoren je u zgradi u kojoj se od 1809. do 1813. godine nalazila Velika škola, prva visokoškolska ustanova osnovana tokom Prvog srpskog ustanka, a najpre se zvala Dositejev licej.

Velika godišnjica, 72. rođendan biće obeležena sutra u podne u Muzeju Vuka i Dositeja, kada će za ograničeni broj posetilaca biti organizovano tematsko vođenje „Dositejev dolazak u Beograd“.

Takođe, godišnjica se obeležava i virtuelno – onlajn izložbom „Dositejev licej“ koja je dostupna na ovom linku.

U virtuelnu postavku su uvršćeni radovi Emanuela Muanovića i Milice Čađević iz prvih decenija 20. veka, kao i Miće Popovića, Luke Mladenovića i Aleksandra Kumrića iz 50-ih godina. Postavku upotpunjavaju fotografije zgrade koje datiraju od druge polovine 19. veka do današnjih dana.

Stalna postavka u Muzej Vuka i Dositeja, koja je posetiocima dostupna svakoga dana, sem ponedeljkom, diči se radovima Uroša Kneževića, Pavela Đurkovića, Mine Karadžić, Rudolfa Valdeca…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar