Foto: Promo/Kulturni centar Beograda

Rad „Muzej detinjstva“ Vladimira Perića Talenta biće predstavljen u četvrtak, 28. decembra u 17 časova, u izlozima Beoizloga, najavili su iz Kulturnog centra Beograda.

Ovo je, kako se ističe u saopštenju, već uobičajeni način da se Beograđanima i posetiocima grada prikažu umetnički radovi na otvorenom tokom Novogodišnjih praznika. Projekat je posvećen ne samo posetiocima KCB-a i Beoizloga, nego i svim prolaznicima, kao deo priče o Oktobarskim salonu, čiji učesnik je bio i Talent.

Dugi niz godina, čak decenija, Vladimir Perić Talent gradi svoje vizuelne iskaze od nađenih, starih, odbačenih predmeta koji su izgubili svoju upotrebnu funkciju, čija je i sentimentalna vrednost zatrpana naslagama novih tehnoloških pomagala, potrošačkih navika i potrošenih života. Pronalazi ih na buvljim pijacama i otpadima, sakuplja ih i čuva, povezuje, proučava i izlaže. U visokorazvijenom tehnološkom univerzumu digitalne kulture, ovi predmeti se vraćaju u život i vraćaju nas u neko prošlo, zaboravljeno vreme ispunjeno fragmentima nepovezanih, lagodnih, gotovo utopističkih sećanja, kada je svet bio naseljen albumima sa sličicama, Miki Mausima, školskim priborom, lektirama, fotografijama na papiru i kasicama.

Vladimir Perić (1962.) je multimedijalni umetnik prisutan na savremenoj umetničkoj sceni već četiri decenije. Studirao je grafiku i fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a kao i Art Directors Club-a Srbije. Radove je predstavljao pod pseudonimom Talent od 1986. do 1996. godine, zatim osniva i izlaže u okviru grupe Talent Factory do 2006, kada se posvećuje projektu „Muzej detinjstva“ i drugim radovima koje izlaže pod svojim imenom. Izlagao je na više od 80 samostalnih i više od 200 grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.

Bonus video: U Dubaiju izložena čuvena Pikasova slika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar