Jedan od najpopularnijih uličnih umetnika i muralista Andrej Artez gostovao je u emisiji "Probudi se" na "Nova S" gde je govorio o svom pozivu, ali i o poslednjim radovima čuvenog Benksija koji su osvanuli na granatiranim zgradama u Ukrajini tokom protekle nedelje.

– Činjenica da ne znamo Benksijev identitet mu pomaže da angažuje veći broj ljudi za rad, ta tajnovitost mu daje odrešene ruke da angažuje čitav tim koji mu omogućava da bezbedno stvori ta dela – kaže Artez.

Ističe da je Benksijev rad prilično jednostavan jer se radi o šablonima koji se pripremaju unapred ali da je jako teško smisliti koncept koji referiše na aktuelni trenutak.

– Benksi jasno gađa gde treba, on je majstor u tome da na satiričan način skrene pažnju javnosti uz pomoć svoje umetnosti. U našoj branši je naravno cenjen zbog doprinosa afirmaciji ulične umetnosti. Možemo da kažemo da je postojao period pre i posle Benksija. Uspeo je u tome da skrene pažnju javnosti da street art prikaže kao ono što jeste – umetnost – rekao je i dodao:

– Sada je svojim radovima pružio podršku narodu Ukrajine i to je ceo svet preneo.

Celokupno gostovanje možete pogledati u videu na početku teksta.

Bonus video: Benksi murali u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar