Foto: Bura

“Kritika na selu”, najnovija multimedijalna akcija Beogradske umetničke radionice – BURA; Dom kulture Dojkinci (Stara planina); selekcija: Dragana Nikoletić; postavka: Radmila Duda Ludošan, asistent Dragan Ilić-Čaki.

Na Staroj planini, između vodopada iz kojih klize bistri potoci, brda obraslih u lekovito bilje, s vrganjima i lisičarkama skrivenim pod lišćem, i proplanaka na kojima ponekad proleti jelen ili lisica, a smrknuto nebo začas propusti sunčane zrake, u poslednjem od sela koje je, po predanju, ime dobilo po Dojk(č)u, još kad je u davna vremena baš tu smestio svoje pleme bežeći od kuge, Bura se odvažila da realizuje nesvakidašnji projekat pod zagonetnim naslovom “Kritika na selu”.

Foto:Bura

Skulpture, slike, fotografije, instalacije, predstavili su: Zdravko Joksimović, Aleksandar Rafajlović, Goran Tomašević, Željka Momirov, Viktor Kiš, Radmila Duda Ludošan, Sanja Latinović, Katarina Jovanović Alfa, Nataša Škorić, Goran Stojčetović, Paul Rihard Landauer, Valentina Savić, Senka Trivunac, Dušan Đorđević, Jelena Bojanić, Milica Prelić-Stoiljković, Jelena Pantelić, Siniša Mančić (samouki slikar iz mesta), Dragana Nikoletić i Jelica Stojančić. U muzičkom setu, na vernisažu, nastupili su digitalni umetnik Goran Orge Nikolić, i virtuoz na gajdama i kavalu Aleksandar Vasov, a na kraju, lokalni harmonikaši zasviravši kolce.

Foto: M. Marjanović

Poenta je bila da meštani (najmlađi ima blizu šezdeset godina) sela od stotinak kuća mahom od blata, koje se napune dečjom grajom tek kad počne raspust i rodbina iz Pirota dođe na odmor, a planinari krenu put mirisnih brda, kažu šta misle o izloženim delima. Odazvali su se čak i oni koji slabo iz kuće izlaze. I Dom, sagrađen još u Titovo vreme, za tili čas je ispunila publika, ljubopitljiva i vedra, kakvu ne viđamo često na beogradskim otvaranjima. Srž dijaloga protumačila je visprena i dostojansvena meštanka: “Živeći u iskonskoj lepoti prirode mi osećamo i lepotu umetnosti, čak i onda kad ono što na njoj vidimo nije prepoznatljivo”.

Foto:Bura

Sledeći susret meštana i umetnika dogodiće se na jesen uz projekciju filma o ovom vanserijskom događaju koji su snimili Milan Tvrdišić, Nikola Lukić i Predrag Petrović. Dotle će se meštani listajući katalog prisećati izložbe i čudne pojave: kada su oči na printu Dude Ludošan zasuzile, jer je tik iznad, s krova, baš na njen rad procurela kiša!

Foto: M. Marjanović

Akcija “Kritika na selu” je iskren i energičan doprinos tezi da je kultura itekako svima prijemčljiva, ako se publici priđe s poštovanjem, što su umetnici uspeli i zato naišli na iskreno razumevanje Dojkinaca, bez predrasuda i zadrške, a posebno neumornog predsednika MZ Ivice Veljkovića koji je za uspomenu učesnicima u projektu podelio zahvalnice.

Bonus video: Otvorena izložba „Stars“ Brajana Rašića na Arsenal festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar