Foto: Vladimir Popović/Promo

U subotu, 16.7. sa početkom u 19 časova otvara se izložba autora Miomira Grujića Fleke. Postavku "Simbol u proširenom polju" u galeriji B2 čini serija od 14 akrila, 14 tuševa i tri rada u olovci koji su nastali u periodu oko 1985. godine.

Tehnološki razvoj osamdesetih uticao je i na beogradsku kulturu. Ona, zahvaljući Novom talasu, počinje da obuhvata pojam „urbano“. Jedan od protagonista je Miomir Grujić Fleka, koji stvara ekspresivna dela u duhu nemačkih „Novih divljih“, strit-arta i primarnog slikarstva.

Foto: Vladimir Popović/Promo

Njegova dela, pogotovo sa današnje vremenske distance, upravo svedoče da bez obzira na tehnološki napredak, čovekove primarne potrebe, potrebe za oslobađanjem, bivaju sve naglašenije.

„Početak 80-tih obeležio je“Novi talas“ kreativnog izražavanja, posebno u roku, panku, vizuelnoj umetnosti, medijskim disciplinama i novim formama ponašanja. Međutim, velika očekivanja uspona umetničkih zbivanja ubrzo se rasplinjuju sa pojavom depresije i krize prelaznog perioda.

Fleka

Neočekivano, sredinom 80-tih, dolaze brojni umetnici iz sveta podkulturnih i alternativnih aktivnosti sa novom energijom, počev od Miomira Grujića Fleke, koji je u metaforičnom stilu govorio o topotu i buntu, podignutom glasu i gestu, stanjima praha i pepela, raznetih maski toka vremena, ukazujući na otkucaje kraja prvog milenijuma i o post-apokaliptičnom stadijumu“, napisala je Biljana Tomić u predgovoru kataloga izložbe.

Foto: Vladimir Popović/Promo

Izložba je otvorena do 13 avgusta.

Bonus video: Red ispred galerije „Sanjaj“ u kojoj je izložba Miće Popovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar