Foto: Sarajevo film festival

Program "Suočavanje s prošlošću / sadašnjošću", u okviru kojeg će biti prikazano mnoštvo nagrađivanih filmskih ostvarenja, biće održan od 10. do 16. februara, saopštili su organizatori Sarajevo film festivala.

Osim što će se program u organizaciji Sarajevo Film Festivala. i saradnji sa fondacijom Friderich Ebert Stiftung odvijati u sarajevskom bioskopu Meeting Point, biće dostupan besplatno i onlajn gledaocima u celom regionu. Sve filmove koji su uvršćeni u program „Suočavanje s prošlošću / sadašnjošću“ moći će da vidi publika u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Severnoj Makedoniji na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Pred gleodaocima će biti nagrađivani filmovi, od kojih su neki bili prikazivani na Sarajevo film festivalu, ali i u Srbiji, primera radi na Festivalu autorskog filma, kao što su „Neli i Nadin“ Magnusa Gertena, „Gde je Ana Frank?“ Arija Folmana, „Rođena u Evinu“ Marjam Zare, „Slučaj nove veličine“ Ane Šišove, „Okreni se ka Suncu“ Alione van der Horst, „Sveti pauk“ Alija Abasija i „Žica“ Tihe Gudac.

Cilj organizatora ovog programa jeste da se pokrene dijalog o temama iz prošlosti i aktuelnim događajima kroz filmske projekcije. Svi filmovi kroz bolne ali i nostalgične priče, dokumentaciju i uspomene, različite aspekte prošlih i aktuelnih događanja, rasvetljavaju ih iz različitih perspektiva. Ovaj program, kako navode organizatori, doprinosi ispunjenju najplemenitijeg zadatka filma – otvaranju puta ka pravoj empatiji i istinskoj izgradnji mira.

I razgovori s autorima filmova biće održani u okviru programa „Suočavanje s prošlošću / sadašnjošću“, kojji u petak, 10. februara, s početkom od 17.30 časova otvara ostvarenje „Neli i Nadin“ Magnusa Gertena. U ovoj prošlogodišnjoj švedsko-belgijsko-norveškoj koprodukciji reditelj donosi neobičnu ljubavnu priču između dve žene koje se zaljubljuju na Božić 1944. godine u koncentracionom logoru Ravensbrik. Uprkos razdvojenosti u poslednjim mesecima rata, Neli i Nadin uspevaju ponovo da se sastanu i provedu, uprkos tome što je njihova ljubav za sve bila tajna, ostatak svojih života zajedno…

Dan kasnije „na meniju“ je film Arija Folmana „Gde je Ana Frank?“, u kojem u današnjem Amsterdamu čudom oživljava Kiti, imaginarna prijateljica kojoj je Frankova pisala u svom dnevniku. Nesvesna da je prošlo već 75 godina, Kiti je uverena da ako je ona živa, onda je i Ana…

Za 12. februara zakazana je projekcija filma „Rođena u Evinu“ Marjam Zare, koji prati ovu rediiteljku, ujedno i glumicu u pokušaju da otkrije istinu o rođenju u jednom od najozloglašenijih svetskih zatvora za političke zatvorenike u Iranu.

Ostvarenje „Slučaj nove veličine“ Ane Šišove biće emitovan 13. februara, u kojem rediteljka donosi priču o Anji, koja je bila normalna tinejdžerka i sanjala da život u Rusiji učini boljim. Međutim, uhapšena je marta 2018. i osuđena na zatvorsku kaznu zbog optužbe da je formirala ekstremističku grupu s ciljem nasilnog svrgavanja vlasti.

Dan kasnije na programu je naslov „Okreni se ka Suncu“ Alione van der Horst koji donosi neverovatnu životnu priču o tatarskom sovjetskom vojniku kojeg su zarobili Nemci nacisti tokom Drugog svetskog rata, a 15. februara ostvarenje „Sveti pauk“ Alija Abasija koje prati novinarku Rahimi (Zar Amir Ebrahimi), koja putuje u iranski sveti grad Mašhad kako bi istražila serijskog ubicu ubeđenog da radi Božji posao.

Poslednjeg dana, 16. februara biće emitovan film „Žica“ Tihe Gudac. Ovo ostvarenje podseća na prošlost i Hrvate i Slovence koji su gradili viseće mostove preko reke Kupe, a danas su oni odsečeni, dok su nedavno neke birokrate odlučile da izgrade žičane ograde, „novi zid“ duž slovenske strane reke, kao zaštitnu meru protiv dolaska ilegalnih migranata…

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar