Moonchild
Moonchild

Musicology Sessions i u novoj sezoni dovodi svetski poznate umetnike. Nakon rasprodatih koncerata letnje sezone Keziah Jones, Mario Biondi, Hooverphonic, Snarky Puppy i Arrested Development, produkcija inventivnih koncerata otvara zimsku sezonu koja je krenula krajem septembra.

Čast da otvori zimsku 2022-2023 sezonu je imala holandska senzacija, Kovacs. Nakon toga očekuju nas koncerti, soft soul tria Moonchild, 7. oktobra, a nakon 20. & 21. oktobra dolaze nam pioniri londonske „acid jazz“ scene, The Brand New Heavies.

Domaći autori imaće prilike da nastupe kao predgrupa velikih svetskih zvezda uz priliku da na zajedničkom završnom koncertu nastupe i osvoje neku od vrednih nagrada. Mladi, perspektivni bend, Manivi, predstaviće se 7. oktobra. Negujući RnB i Soul zvuk osvojili su srca regionalnih ljubitelja soulful melodija, spoja izvsnog lajv izvođenja muzike i elektronske produkcije, kao i refleksivnih tekstova.

Kao glavne zvezde te večeri nastupiće trio Moonchild, koji nam dolazi direktno iz LA, centra svih kulturnih dešavanja. Njihova muzika predstavlja miks progresivne muzike koja je snažno povezana sa nasleđem zapadne obale tokom decenija. Rezultat desetogodišnjeg zajedničkog rada i rasta, njihov novi album „Starfruit“ pokazuje poštovanje, muzičko razumevanje i ljubav koju trio gaji, kako jedni prema drugima, tako i prema ostalim saradnicima na albumu.

Gosti na izdanju iz 2022. godine bili su Tank and The Bangas, Lalah Hathaway, Alex Isley… Ovim albumom donose nam pregršt prelepih melodija, harmonija i ličnih tekstova. Njihova prethodna izdanja ,,Little Ghost”, ,,Voyager”, ,,Please Rewind” and ,,Be Free” priznata su od strane najcenjenijih urednika BBC-a, Jazz FM-a , Worldwide FM-a i KEXP-a.

Ljubav prema ovim izdanjima iskazali su i The Fader, Paste, Soul Bounce, Complek, Echoes, Saint Heron, Okaiplaier i NPR, a njihov nastup na Tiny Desk Sessions muzičkom podkastu zabeležio je preko 3 i po miliona pregleda, zajedno sa 100 miliona na na platformama Spotify i Apple Music, kao i 15+ miliona na Youtubu. Članovi benda Amber Navran, Maks Brik i Andris Metson, povezali su se 2011. godine zbog sličnih muzičkih ukusa i preferencija.

Priznanja za njihovu muziku odali su im velikani poput Jill Scott, DJ Jazzy Jeff, Robert Glaspera, a Stevie Wonder ih je nakon što je čuo njihov debi album ,,Be Free” pozvao grupu da otvori njegov godišnji dobrotvorni koncert House Full of Tois.

Tokom turneje Little Ghost US 2019., bend je koristio svoju platformu da promoviše lokalne dobrotvorne organizacije u svakom gradu u kojem su svirali.

Povodom koncerta koji će održati 7. oktobar u BitefArtCafe klubu, razgovarali smo sa članicom benda Moonchild, Amber Navran.

Znamo da svi vi svirate nekoliko instrumenata kao i da producirate svoju muziku. Uz sve to, stalno ste na turneji. Kako sve to postižete? Kako uspevate da održite svoju kreativnost?

– Svi radimo toliko različitih stvari da se obično fokusiramo na ono što nam je trenutno najpotrebnije. Na primer: pre turneje provodimo više vremena vežbajući kompozicije i sve instrumente koji su nam potrebni za nastup, onda sledi turneja, pa se opet vraćamo vežbanju i izazovu spremanja novog materijala.

Svako od nas donosi neki materijal na probu koji kasnije postane pesma Moonchild-a. Da bismo održali kreativnost, svi radimo sa mnogo različitih umetnika i pojedinačno učestvujemo u mnogo drugih projekata. Šetnje, vreme u prirodi, slušanje ploča, odlazak na koncerte, provođenje vremena sa porodicom i prijateljima nam pomažu da održimo kreativni duh.

S obzirom da ste na muzičkoj sceni već 10 godina, kako se vaša muzika razvijala u ovom periodu?

– Ceo život smo rasli sa muzikom. Naš muzički ukus se proširio u različitim pravcima, naše znanje o nama samima i o tome šta znači sarađivati se produbilo, naučili smo nove instrumente i alate za produkciju i na tom putu upoznali toliko neverovatnih i inspirativnih ljudi – sve to ima uticaj i na ono što stvaramo. Smatram da se naš razvoj i napredak čuje od albuma do albuma. Uvek smo raspoloženi da učimo nove stvari koje će održati naš kreativni proces, tako da sa svakim albumom dolaze novi zvuci i istraživanja.

Zadesila nas je velika svetska kriza. Tokom izolacije, umetnici su na različite načine pokušali da unesu nadu i pozitivnu energiju putem društvenih mreža. Šta mislite, kakav je značaj muzike i kulture u društvu i da li se nešto promenilo u muzičkoj i event industriji tokom epidemije?

– Muzika je lekovita kako za slušaoca tako i za stvaraoca – kada su umetnici iskreni prema sebi, pa tako i stvaraju mislim da se razmena lečenja dešava prirodno na najlepši i najmoćniji način. Mnogo saradnje se odvijalo tokom pandemije i stvoreno je mnogo mogućnosti za saradnju čak iako smo daleko jedni od drugih i smatram da je to jako značajno.

Negde smo pročitali da ste tokom svoje turneje 2019. promovisali dobrotvorne organizacije preko svoje platforme u gradovima u kojima ste nastupali. Da li se ova praksa i dalje nastavlja?

– Da! Uz pomoć nagrađivanog producenta, pisca, novinara, Sofije Balin kreirali smo Starfruit Communiti“ u kojoj je Sofija intervjuisala lokalne organizacije na sceni i obavestila našu publiku o načinima na koje mogu da se uključe i pomognu. Nadamo se da ćemo nastaviti da povezujemo našu publiku sa dobrotvornim radom koji se odvija u njihovim gradovima.

Zabeležite 7.oktobar u svoje kalendare, a mi vas čekamo na dobro poznatom mestu u klubu BitefArtCafe, Mitropolita Petra 8. Ulaznice za koncerte možete nabaviti na sledećem linku ili na prodajnim mestima Tickets-a

Bonus video: Radmila Petrović i Jelena Riznić: Snaga ženske solidarnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar